Droge ogen wazig zien

Droge ogen wazig zien

Heb je regelmatig last van droge ogen, waar je maar niet vanaf komt? En ga je van je droge ogen soms zelfs wazig zien? Dan is het hoog tijd om op zoek te gaan naar een echte oplossing! Wazig zien is immers niet alleen onprettig, maar ook gevaarlijk. Maar waarom ga je eigenlijk wazig zien als je last hebt van droge ogen? En hoe kun je je droge ogen hydrateren, zodat je zicht weer herstelt? In dit artikel beantwoordt oogspecialist Similasan al die vragen voor je!

Kan je van droge ogen wazig zien?

Allereerst de vraag: kan je van droge ogen wazig gaan zien? Ja, dat kan. Sterker zelfs: het komt regelmatig voor. Vooral bij mensen die langdurig naar een beeldscherm staren of lange autoritten maken. Hun ogen drogen uit doordat ze te weinig knipperen. Het oogoppervlak wordt dan onvoldoende bevochtigd om optimaal te kunnen functioneren. Als gevolgd daarvan neemt het zicht af. Men moet zich steeds meer inspannen en extra vaak gaan knipperen om nog voldoende te kunnen zien. Je begrijpt vast dat dit vooral in het verkeer voor gevaarlijke situaties kan zorgen!

hooikoorts oogdruppels

Oorzaken van droge ogen

Of zo’n allergische reactie bij jou optreedt, hangt af van talloze factoren. Zo ben je meestal niet allergisch voor alle pollen die afkomstig zijn van planten, bomen en grassen. Voor welke pollen je wel en niet allergisch bent is vaak moeilijk te achterhalen en bovendien nauwelijks relevant, want je kunt bijna niet voorkomen dat je met pollen in aanraking komt. Mocht je wel weten dat je bijvoorbeeld allergisch bent voor elzen en hazelaars, dan kun je proberen die bomen en struiken te vermijden. In de praktijk is dat echter lang niet altijd haalbaar. De enige manier om geen allergische reactie op te lopen is dus door het hele pollenseizoen binnen te blijven. Hoewel zelfs dat eigenlijk geen oplossing is, want huisgenoten, huisdieren en open ramen kunnen ervoor zorgen dat pollen ook je huis binnendringen.

Wil je naar buiten, dan kun je de actuele pollenverwachting checken om na te gaan hoeveel risico je loopt op hooikoorts vandaag. Vooral bij droog weer met veel wind worden er veel pollen verspreid, veel meer dan wanneer het regent! In de lente en zomer regent het, tot genoegen van de meeste mensen, nu eenmaal een stuk minder dan in de herfst en winter. Het risico op een allergische reactie is in deze tijd van het jaar dan ook vrijwel elke dag redelijk hoog. Maar elke dag binnen blijven is natuurlijk geen optie!

Droge ogen door vermoeidheid

Een veel voorkomende oorzaak van droge ogen is vermoeidheid. Algehele vermoeidheid, maar vooral vermoeidheid van de ogen. Als je ogen urenlang gericht zijn op een beeldscherm, een boek of de weg, dan raken ze vermoeid. Tijdens het focussen knipper je namelijk zo min mogelijk met je ogen: slechts zo’n 5 keer per minuut, terwijl dit normaal 20 keer per minuut is. Hierdoor wordt je oog onvoldoende bevochtigd en droogt het uit.

 

Ga je vaker knipperen omdat je ogen zo droog en vermoeid aanvoelen, dan kan het zijn dat je juist last gaat krijgen van tranende ogen. Je traanklieren gaan overmatig veel traanvocht produceren om de droogte te verhelpen, maar omdat dit traanvocht van onvoldoende kwaliteit is blijven je ogen pijnlijk en vermoeid. Bovendien verbetert je zicht niet: het wordt er alleen maar troebeler op met al die tranen in je ogen.

Waar nog meer te koop?

Verkrijgbaar o.a. bij:

Verkrijgbaar o.a. bij:

Droge ogen door hooikoorts

Een andere oorzaak die zowel voor droge als voor tranende ogen kan zorgen is hooikoorts. Bij de een uit deze allergie zich vooral in de vorm van niesbuien en een jeukende neus, terwijl de ander de hele dag in zijn of haar ogen loopt te wrijven.

 

Heb je hooikoorts, dan ben je allergisch voor de pollen van grassen, planten en bomen die vooral in het voorjaar en in de zomer door de lucht zweven. Deze pollen zijn zo fijn dat je ze niet opmerkt, totdat ze in aanraking komen met de slijmvliezen van je mond, neus en ogen. Daar wekken ze een irritatie op, die bij iedereen anders uit kan pakken. Het kan zelfs per jaar of seizoen verschillen welke klachten je ervaart.

 

Of en in welke mate je last hebt van een hooikoorts allergie, hangt ook samen met de weersomstandigheden. Is het droog en warm buiten, dan zweven er veel meer pollen in de lucht dan na een verfrissende regenbui. Heb je regelmatig droge ogen door hooikoorts, dan kan het dus helpen om op de juiste momenten de deur uit te gaan! Maar daarmee ben je er nog niet. Gelukkig weten we bij Similasan ook alles over hooikoorts ogen; daar geven we je in dit artikel talloze tips voor.

Waar nog meer te koop?

Droge ogen door omgevingsfactoren

Naast rondzwevende pollen zijn er ook andere omgevingsfactoren die kunnen leiden tot uitdroging van de ogen. Felle wind bijvoorbeeld, maar ook droge hitte. Airconditioning, verwarming en de droge lucht in een vliegtuig. Het zijn allemaal factoren die ervoor zorgen dat je ogen harder moeten werken om optimaal te functioneren. Je zult meer traanvocht moeten aanmaken om je ogen voldoende te bevochtigen, maar in dergelijke situaties is dat traanvocht vaak van lage kwaliteit. Als gevolg hiervan raken je ogen niet echt gehydrateerd en drogen ze juist steeds verder uit.

Droge ogen door het dragen van contactlenzen

Draag je regelmatig contactlenzen? Dan zou je wel eens kunnen merken dat je vaak last krijgt van droge ogen nadat je je lenzen een tijdje in hebt gehad. Veel contactlensdragers hebben hier last van. Waarom is niet precies duidelijk, al kan het zeker te maken hebben met onjuist of te lang gebruik van je lenzen. Wat wel eenvoudig te verklaren is, is dat droge ogen met contactlenzen in extra pijnlijk zijn. Contactlenzen hebben immers een goede traanfilm nodig om op te kunnen drijven. Ontbreekt die traanfilm, dan gaan de lenzen schuren op het oog. Dat is niet alleen zeer pijnlijk, maar kan op den duur ook voor beschadigingen aan het oog zorgen.

 

Daarnaast zul je met contactlenzen op droge ogen al gauw slechter gaan zien. Je contactlenzen zijn er immers om ervoor te zorgen dat je scherp ziet in plaats van wazig, maar wanneer ze over je oogbol schuren kunnen ze die taak niet uitvoeren. Je traanklieren moeten enorm hard werken om zowel je ogen voldoende te bevochtigen als ervoor te zorgen dat je contactlenzen kunnen blijven drijven. Zo hard dat het uitdoen van je contactlenzen vaak de enige oplossing is.

Last van rode ogen Verlicht de klachten effectief met Similasan

Natuurlijke behandelingen voor specifieke oogproblemen.

Droge ogen door veroudering

Naarmate je ouder wordt neemt de kans op uitdroging van je ogen sowieso toe. Vooral wanneer je eenmaal de 50 jaar bent gepasseerd is er vaak geen andere verklaring voor je droge ogen dan veroudering. Al zijn er wel een aantal zaken die te maken hebben met veroudering die ervoor kunnen zorgen dat je ogen droger aanvoelen dan voorheen. De menopauze bijvoorbeeld, die zorgt voor hormoonschommelingen bij vrouwen. Maar ook de aanwezigheid van aandoeningen waarvoor je al dan niet medicijnen moet slikken. Zowel de aandoening zelf als het middel ertegen kan ervoor zorgen dat je ogen onvoldoende bevochtigd worden of de traanfilm te snel verdampt.

Droge ogen door het droge ogen syndroom

En dan is er nog het droge ogen syndroom: een verzamelnaam voor allerlei klachten die te maken hebben met extreem droge ogen. Mensen met het droge ogen syndroom hebben niet zomaar af en toe last van droge ogen, maar nagenoeg altijd. Door dit chronische gebrek aan smering van de ogen raken ze zwaar geïrriteerd, met oogontstekingen of zelfs littekens op het oogoppervlak als gevolg.

Droge ogen symptomen

Droge ogen kunnen dus allerlei verschillende oorzaken hebben, en samengaan met diverse andere klachten. Vaak zien we dat mensen met droge ogen ook last krijgen van jeukende ogen, branderige ogen of anderszins geïrriteerde ogen. Regelmatig gaan de ogen als reactie op het gebrek aan traanvocht juist overmatig veel tranen produceren, waardoor juist tranende ogen ontstaan. Daarnaast kunnen droge ogen en wazig zien op allerlei manieren samengaan. Doordat droge ogen vermoeid raken bijvoorbeeld, doordat je steeds meer moeite krijgt met focussen, doordat je ogen te erg branden om ze open te houden of doordat je zicht belemmerd wordt door een overvloed aan tranen.

 

Allemaal erg vervelend, in sommige gevallen zelfs gevaarlijk en helaas lang niet altijd te voorkomen. Maar wat moet je dan doen tegen droge ogen?

Last van rode ogen Verlicht de klachten effectief met Similasan

Advies bij droge ogen

Allereerst is het raadzaam om te proberen te achterhalen waar je droge ogen vandaan komen. Heb je bijvoorbeeld alleen last van droge ogen in de winter? Dan komt het misschien door de verwarming die in die tijd van het jaar aanstaat. Bakjes met water aan de radiatoren kunnen ervoor zorgen dat de lucht minder uitdroogt – en daarmee je ogen ook.

 

Heb je voornamelijk last van droge ogen tijdens een lange dag werken achter de laptop? Dan zijn je ogen waarschijnlijk vooral vermoeid. Probeer je ogen regelmatig van het scherm af te wenden en neem een paar keer per dag een korte pauze waarin je ook echt wegloopt van je laptop. Het liefst de buitenlucht in!

 

Helaas is het niet altijd mogelijk om de oorzaak van je droge ogen te achterhalen. En al weet je waar je droge ogen door ontstaan, dan kun je die oorzaak nog niet altijd wegnemen. Gelukkig zijn er in dat geval de Droge Ogen Oogdruppels van Similasan!

Droge Ogen Oogdruppels

De Droge Ogen Oogdruppels van Similasan zijn speciaal ontwikkeld voor droge ogen. Ze bevochtigen en kalmeren de ogen, waardoor klachten zoals een branderig gevoel en wazig zien al gauw afnemen. Ze bevatten de geneeskrachtige kruiden Euphrasia officinalis (ogentroost) en Calendula officinalis (goudsbloem), die snel en effectief werken – zonder nadelige bijwerkingen.

 

Je brengt de Droge Ogen Oogdruppels eenvoudig aan met de handige druppelaar, waardoor je geen externe hulpmiddelen nodig hebt. Een flesje Similasan Droge Ogen Oogdruppels in je tas en je bent klaar om te gaan! De oogdruppels van Similasan zijn namelijk ook veilig te gebruiken in combinatie met contactlenzen en je zicht blijft altijd helder. Ideaal dus voor onderweg!

 

Dankzij hun hoogwaardige Zwitserse kwaliteit zijn de oogdruppels van Similasan bovendien tot wel drie maanden houdbaar na opening, en dat terwijl ze geen kunstmatige conserveermiddelen bevatten. Alleen maar de beste natuurlijke bestandsdelen, die je ogen snel hydrateren, verzachten en kalmeren. Op deze manier ontwikkelt Similasan al bijna 40 jaar natuurlijke oogdruppels van hoogwaardige kwaliteit. Voor droge ogen en zelfs voor extreem droge ogen!

Waar nog meer te koop?

Verkrijgbaar o.a. bij:

extra-droge-ogen

Verkrijgbaar o.a. bij:

Extreem droge ogen

Voor wie last heeft van extreem droge ogen als gevolg van bijvoorbeeld het droge ogen syndroom zijn de Droge Ogen Oogdruppels van Similasan namelijk niet altijd toereikend. Extreem droge ogen zijn zo sterk uitgedroogd en geïrriteerd dat ze nog meer verzorging en verzachting nodig hebben.

 

Dat bieden de Droge Ogen Extra Comfort Oogdruppels van Similasan. Deze oogdruppels op basis van hyaluronzuur en aloë vera zorgen voor snelle en langdurige bevochtiging van extreem droge ogen. Ze beschermen en herstellen de traanfilm en helpen bij het behoud van voldoende traanvocht in het oog. Dankzij een slimme vingergrip zijn ze eenvoudig te doseren en net zoals alle andere oogdruppels van Similasan zijn ze ook geschikt voor gebruik in combinatie met contactlenzen.

Waar nog meer te koop?

Alle oogdruppels en oogdoekjes van Similasan zijn verkrijgbaar via de online webshop, maar ook bij talloze online en offline verkooppunten. Twijfel je over welk product geschikt is voor jouw oogklachten? Check dan eens onze Oogklachtenwijzer!

Weet je niet precies welk Similasan product je nodig hebt?

Wij hebben speciaal een pagina ingericht met alle veel gestelde vragen. Al jouw vragen over onze producten worden hier beantwoord, ook als je niet weet welk Similasan product je moet kiezen.

© 2021 Similasan. All rights reserved. | Disclaimer