Processierups

Processierups: alles wat je moet weten

De processierups is hét diertje dat het afgelopen jaar het nieuws heeft weten te domineren. Een plaag van processierupsen rukte in heel Nederland op en zorgde in zowel steden als dorpen voor flinke overlast. Onder meer jeukende en rode ogen, een jeukende huid met bultjes en uitslag en klachten als benauwdheid steken de kop op bij mensen die met de haartjes van de processierups in aanraking komen. Geen pretje!

In dit artikel gaan we in op alle belangrijke informatie om je optimaal te informeren over de processierups. Wat moet je weten over de symptomen, de klachten én de hulpmiddelen tegen de klachten? Je leest het hier.

Feiten over de processierups

Laten we beginnen met een korte introductie over het diertje. De processierups behoort tot de familie tandvlinders. Wanneer de processierups uitgroeit tot een vlinder, krijgt deze bruine voorvleugels en lichtere achtervleugels; geen opvallende vlindersoort. De mannetjes worden ongeveer vijftien millimeter lang, de vrouwtjes iets groter.

Brandharen van de processierups

De meeste ‘invloed’ heeft dit diertje echter wanneer het nog een rups is. De brandharen waarover deze rupsen beschikken, worden als pijltjes afgevuurd wanneer de processierups zich bedreigd voelt. Dit is voor ons mensen ook direct de meest vervelende eigenschap van de processierups. Deze haartjes kunnen namelijk tot wel 100 meter van een eikenboom in de lucht dwarrelen. Daardoor kun je je amper beschermen tegen aanraking met de brandharen van de processierups. Je kunt hooguit alert zijn op eikenbomen en hier indien mogelijk niet teveel bij in de buurt komen. Het diertje laat zich volgens het Kenniscentrum Processierups in Wageningen echter ook wel eens in andere bomen zien, zoals de beuk, berk en kastanje. Waarschijnlijk doordat de processierups dan is ‘overgewaaid’ naar een andere boomsoort.

De haartjes van de dennenprocessierups zorgt voor geirriteerde rode ogen

Welke klachten veroorzaakt de processierups?

Hebben de haartjes van de processierups zich eenmaal in jouw huid, luchtwegen of ogen genesteld, dan kunnen er irritaties of zelfs ontstekingen ontstaan. Vaak begint het met jeuk, bultjes en uitslag op de huid, maar het kan ook zijn dat je je benauwd voelt en/of last krijgt van rode, jeukende ogen en zwellingen. Voor de helderheid zetten we de mogelijke klachten die de processierups kan veroorzaken voor je op een rij:

  • Rode, vlekkerige huid met uitslag en bultjes;
  • Eventueel blaasjes op de huid;
  • Hevige jeuk;
  • Traanogen;
  • Jeukende ogen;
  • Rode ogen;
  • Pijn in de ogen;
  • Branderige ogen;
  • Last van de keel;
  • Niezen;
  • Ademhalingsproblemen;
  • Moeite met slikken;
  • Opgezwollen mond of keel;
  • Buikpijn/overgeven;
  • Ontstoken mondslijmvlies;
  • Speekselvloed.

Nu is het gelukkig niet zo dat iedereen die in aanraking komt met de brandharen van de processierups ook direct bovenstaande klachten ervaart. Het ligt eraan hoe gevoelig/allergisch je bent voor de brandharen van de rups. Ook zijn je klachten afhankelijk van de manier waarop je in aanraking komt met de brandharen. Komen ze in je mond of ogen terecht, of alleen op je huid? Dit maakt wel degelijk verschil voor de symptomen die je ervaart.

Eikenprocessierups en dennenprocessierups

Hoewel er de afgelopen tijd vooral veel over de eikenprocessierups is geschreven, moeten we ook de dennenprocessierups niet onderschatten. Deze rupsensoort is nog niet in Nederland aanwezig, maar is bezig aan een opmars binnen Europa. Oorspronkelijk leeft deze vlindersoort in dennenbomen in Frankrijk, maar de afgelopen jaren heeft deze soort processierups zich al tot aan de Belgische Ardennen weten te vestigen. Grote kans dat Nederland hier binnenkort ook mee te maken krijgt. Ter illustratie: de eikenprocessierups heeft zo’n achthonderdduizend brandharen, de dennenprocessierups heeft er een miljoen…

Eikenprocessierups en dennenprocessierups

Wat te doen tegen klachten door de processierups?

Ben je in aanraking gekomen met de brandharen van de processierups en heb je enige gevoeligheid voor de symptomen, dan zal je al snel één (of meerdere) van bovenstaande klachten ervaren. Helaas is er geen wondermiddel dat jouw processierups-klachten ineens verhelpt. Wat wél helpt, is ervoor zorgen dat je niet wrijft of krabt. Ook kun je de huid spoelen met lauw water en de brandharen van je huid verwijderen met behulp van plakband of een föhn. Zorg er ook voor dat de kleding die je aan had goed wordt uitgewassen op 60°C.

Ter verkoeling van de huid en verlichting van de jeuk kun je een crème op je huid smeren die aloë vera of menthol bevat. Wanneer je klachten echter ernstig(er) worden, is het verstandig een huisarts te raadplegen.

Natuurlijke behandelingen voor specifieke oogproblemen.

Rode ogen oogdruppels

Rode ogen door de processierups? Dit is wat je nodig hebt

Wanneer de haren van de processierups in je ogen terecht zijn gekomen, is het belangrijk om je oogklachten snel te verlichten met Rode Ogen Oogdruppels. Deze druppels van Similasan zijn gemaakt van het beste wat de natuur ons te bieden heeft en zorgen ervoor dat je ogen snel weer tot rust gebracht worden. Ook zorgen ze voor bevochtiging van de ogen.

Direct oogdruppels bestellen? Dat kan eenvoudig in onze webshop.

Zo reken je af met de processierups

Samengevat is het bijna onmogelijk om aanraking met de brandharen van de processierups te voorkomen, omdat deze rond dwarrelen in de lucht. Wanneer je allergisch bent en hevig reageert op aanraking met de brandharen – je wordt bijvoorbeeld erg benauwd of je zicht verslechtert drastisch – raadpleeg dan altijd een huisarts. Verder is het belangrijk om niet te wrijven of krabben en om de Rode Ogen Oogdruppels van Similasan toe te passen als je last hebt van rode ogen. Wil je meer weten over gerelateerde oogklachten? Breng dan eens een bezoekje aan onze Oogklachtenwijzer.

© 2021 Similasan. All rights reserved. | Disclaimer