Eikenprocessierups: last van klachten? Zo kom je eraf!

Eikenprocessierups: last van klachten? Zo kom je eraf!

De eikenprocessierups zorgt in heel Nederland voor veel overlast. De haren van deze rups zorgen voor nare klachten zoals jeuk, irritatie aan de ogen, huiduitslag en geïrriteerde luchtwegen. Wat kun je doen tegen jouw klachten door de eikenprocessierups? Je leest het hier!

Sinds deze zomer is de eikenprocessierups trending nieuws! Helaas komt dat vooral door de klachten waar steeds meer mensen mee te maken krijgen.

De haartjes van de dennenprocessierups zorgt voor geirriteerde rode ogen

Waardoor veroorzaakt de eikenprocessierups zoveel klachten?

De eikenprocessierups is de rups van een nachtvlinder die je in het voorjaar en ’s zomers aantreft op eikenbomen door heel Nederland. De rups is bedekt met ‘brandharen’; microscopisch kleine pijlvormige haartjes die het diertje afschiet als hij zich bedreigd voelt. Deze haartjes verspreiden zich door de lucht (tot wel 100 meter van de boom) en dringen zich met hun weerhaakjes in jouw huid, ogen en luchtwegen. Je hoeft dus niet persoonlijk in aanraking te komen met de eikenprocessierups om klachten te krijgen; als er eikenbomen in de buurt zijn waar een rupsennest in zit, is het kwaad al snel geschied.

Welke klachten krijg je door de eikenprocessierups?

De brandharen van de processierups kunnen veel irritatie, uitslag en zelfs hevige ontstekingen veroorzaken. Niet iedereen krijgt (ernstige) klachten, eigenlijk werkt het net als bij hooikoorts; vooral mensen met een pollenallergie krijgen hooikoorts-klachten. Bij de eikenprocessierups geldt ook dat je veel meer last hebt van de brandharen bij een allergie. De brandharen zijn met het blote oog niet op je huid of kleding te zien, daarvoor zijn ze te klein.

Geen jeukende ogen en vermoeide ogen met Similasan oogdruppels

Natuurlijke behandelingen voor specifieke oogproblemen.

De volgende eikenprocessierups klachten en symptomen komen veel voor:

Op je huid:

– Rode vlekken, uitslag en bultjes (soms met een blaasje erop)
– Hevige jeuk die tot wel 2 weken kan aanhouden

In je ogen:
– Rode ogen
– Tranende ogen
– Jeukende ogen
– Pijnlijke of branderige ogen

Door inademen van de haartjes:

– Keelpijn
– Niezen
– Moeilijkheden met ademhalen en slikken
– Zwelling van mond en keel

Door inslikken van de haartjes:
– Ontsteking van het mondslijmvlies
– Speekselvloed
– Buikpijn
– Overgeven
– Zwelling van mond en keel
– Ademhalingsmoeilijkheden

Eikenprocessierups klachten voorkomen?

Het is moeilijk om te voorkomen dat je in aanraking komt met de eikenprocessierups. De wind kan de brandhaartjes gemakkelijk meevoeren waardoor je klachten krijgt, ook als er geen eikenbomen in de buurt zijn. Bovendien is de eikenprocessierups niet de enige rups die vervelende klachten veroorzaakt. Ook de dennenprocessierups maakt zijn opmars in Nederland. En dan heb je nog de bastaardsatijnrupsen (rups van een Bastaardsatijnvlinder) en de plakker (rups van een Donsvlinder) die voor gezondheidsklachten kunnen zorgen. Daarom is het goed om te weten wat je tegen jouw klachten kunt doen.

Wat te doen tegen jouw eikenprocessierups symptomen?

De belangrijkste stappen op een rij om je klachten te verminderen of verhelpen:

  1. Niet wrijven of krabben!
  2. Spoel de huid en/of ogen goed met lauw water.
  3. Probeer de brandharen van je huid te verwijderen met plakband of een kleefpleister.
  4. Doe kleding uit waarin de brandharen zitten uit. Was de gedragen kleding op minstens 60° C.
  5. Bestrijd de jeuk op je huid met verzachtende, jeukwerende crème op basis van Aloë Vera, Calendula, Eucalyptus of menthol.
  6. Kalmeer jeukende, branderige of rode ogen met natuurlijke Rode Ogen oogdruppels op basis van Euphrasia officinalis (ogentroost).
  7. Raadpleeg een huisarts of oogarts als je ernstige klachten hebt.
  8. Bel het alarmnummer als de klachten de volgende symptomen hebben: ademhalingsmoeilijkheden, zwelling van keel of mond, zweten, rode vlekken, daling van de bloeddruk of bewusteloosheid.

Eikenprocessierups behandeling met natuurlijke producten

De meeste klachten die ontstaan door de brandharen van de processierups gaan binnen 2 weken vanzelf over. Maar daar wil je natuurlijk niet op wachten. Behandel jouw uitslag of jeuk daarom met de juiste crèmes, maar kies wel voor producten op natuurlijke basis. Je huid vertoont al een allergische reactie, je wilt de situatie niet verergeren door chemische producten op je huid te smeren.

Geen jeukende ogen en vermoeide ogen met Similasan oogdruppels

Oogdruppels op natuurlijke basis om klachten tegen te gaan

Datzelfde geldt natuurlijk voor de ogen. Ogen zijn enorm gevoelig, kies daarom voor verzachtende oogdruppels met 100% natuurlijke ingrediënten. Similasan Rode Ogen oogdruppels is speciaal ontwikkeld om rode, branderige of geïrriteerde ogen te behandelen op basis van natuurlijke middelen. Zo kies je voor een kalmerende, verzachtende maar zeer efficiënte oplossing voor jouw geïrriteerde ogen door toedoen van de processierups.

Ernstige allergische reacties op de eikenprocessierups

Heb je een hevige allergische reactie op de eikenprocessierups en word je benauwd of krijg je een dikke tong, lippen of oogleden? Aarzel dan niet ga direct naar de huisarts of bel – bij ernstige situaties – het alarmnummer. Net als bij andere allergieën kan een uitzonderlijke ernstige reactie gevaarlijk zijn.

© 2021 Similasan. All rights reserved. | Disclaimer