Rode ogen

Rode ogen

Heb jij weleens last van rode ogen? Het is een veelvoorkomende klacht die door verschillende oorzaken kan ontstaan. Bijna iedereen heeft dan ook weleens hinder ondervonden van rode ogen. Wil je weten waar rode ogen vandaan komen, hoe je rode ogen kunt voorkomen en – het allerbelangrijkst voor als je nu kampt met rode ogen – hoe je je klachten snel en effectief kunt verlichten? Dan ben je bij Similasan aan het juiste adres. In onze webshop vind je speciale oogdruppels voor rode ogen door bijvoorbeeld vermoeidheid of gerstekorrels. Liever in de buurt winkelen? Bekijk dan ons overzicht met verkooppunten!

Last van rode ogen

Heb je last van rode ogen, dan gaan de klachten vaak gepaard met jeuk, branderigheid en vermoeidheid. Deze klachten kunnen al ontstaan wanneer je tegen de wind in moet fietsen of wanneer je een vuiltje in je oog krijgt. Een rood oog kan echter ook ontstaan door interne oorzaken zoals een verkoudheid. Allergieën voor bijvoorbeeld parfumstoffen of pollen kunnen ook een rol spelen bij de ontwikkeling van rode en bloeddoorlopen ogen, evenals de brandhaartjes van processierupsen, alcoholgebruik en het dragen van contactlenzen.

Afhankelijk van de oorzaak van rood doorlopen ogen en de ernst van de situatie kan je oog er in meerdere of mindere mate dik en rood uitzien. Bovendien kun je naast rode ogen ook last krijgen van rode oogleden, zeker wanneer de behoefte om in je ogen te wrijven groot is. Rode ogen zien er niet alleen pijnlijk en geïrriteerd uit, dat zijn ze ook. Je ogen kunnen branderig aanvoelen, droog zijn of juist overmatig gaan tranen en ontzettend jeuken.

Het is dan ook logisch dat je rode ogen zoveel mogelijk wilt voorkomen. Daarom rijst de vraag: hoe krijg je rode ogen? Weet je immers waarvan je rode ogen krijgt, dan kun je deze oorzaken uit de weg gaan om zo die branderige, vermoeide en jeukende rode ogen te voorkomen.

Waar krijg je rode ogen van?

Rode ogen kunnen dus ontstaan door tal van oorzaken. Oorzaken van buitenaf die je uit de weg kunt gaan, maar ook interne oorzaken waar je weinig aan kunt veranderen. We zetten hieronder een aantal oorzaken van rode ogen voor je op een rijtje en leggen je uit hoe in elk van deze situaties rode ogen kunnen ontstaan. Weet je immers waar je rode ogen van krijgt, dan kun je er alles aan doen om die rode ogen te voorkomen of je voor te bereiden op het zo snel mogelijk verlichten van je klachten.

Rode ogen door een vuiltje

Allereerst kun je rode ogen krijgen door zoiets simpels als zand, stof of een vuiltje in je oog. Je fietst bijvoorbeeld naar je werk, het waait behoorlijk hard en er stuift wat zand uit de berm op. Opeens prikt er iets in je oog. Als vanzelf ga je flink knipperen met je ogen en produceer je meer traanvocht in een poging het zand uit je ogen te verdrijven. Lukt dat niet, dan raken je ogen geïrriteerd en kunnen ze rood worden.

De oplossing is in dit geval natuurlijk heel simpel: het zand, stof of vuil uit je oog verwijderen. Soms lukt dat handmatig, soms door je ogen te wassen en in veel gevallen spoelt het vanzelf weg met de tranen die je rode oog produceert. Afhankelijk van hoe lang het vuiltje in je oog heeft gezeten en in welke mate het je oog irriteerde, kan je oog wel nog een tijdje rood blijven. Oogdruppels voor rode ogen kunnen je in dat geval helpen om je ogen te kalmeren, zodat je al snel verlichting ervaart en er weer stralend fris uitziet.

Rode ogen door irritatie

Wanneer je ogen rood of rozig kleuren betekent dat meestal echter dat er irritatie is aan het slijmvlies (bindvlies) van je oog. Het gaat hierbij specifiek om het transparante slijmvlies waarmee je oogwit bekleed is. Als gevolg van die irritatie zien je ogen er rood en vermoeid uit. Het ene oog kan daarbij roder zijn dan het andere, maar dat hoeft niet.

Een rood oog ontstaat als een virus of bacterie doordringt tot de aanhechting van de oogharen aan de huid. Hierdoor ontstaat roodheid, jeuk en irritatie. Soms zetten een aantal bloedvaatjes in je oog zich uit, waardoor je bloeddoorlopen ogen krijgt. Bovendien raken rode ogen vaak opgezwollen en produceren ze meer traanvocht. Al met al geen fraai gezicht en al helemaal niet prettig voor jezelf!

Gelukkig gaat een rood oog in principe vanzelf over en is het verder vrij onschuldig. Simpele verkoudheidsvirussen, die vooral in de winter rondgaan, zijn vaak de boosdoener. In enkele gevallen gaat het om en andere oorzaak, zoals herpes, chlamydia of gonorroe. Wordt je rode oog door een van deze aandoeningen veroorzaakt, dan ervaar je vaak heftigere klachten en is het raadzaam om je huisarts te raadplegen.

Rode ogen door verkoudheid en griep

Verkoudheidsvirussen kunnen dus rode ogen veroorzaken, maar dat hoeft niet. Je kunt ook alleen verkouden zijn, of verkouden zijn én last krijgen van rode ogen zonder dat ze ontstoken zijn. Doordat je veel moet hoesten bijvoorbeeld of omdat voor je gevoel je hele hoofd vol slijm zit.

Rode ogen kunnen ook een symptoom zijn van griep. Naast bijvoorbeeld koorts, rillerigheid en spierpijn kunnen je ogen rood kleuren, branderig aanvoelen en vermoeid zijn. Heel vervelend, maar gelukkig niet ernstig. Goed uitzieken is uiteindelijk de oplossing, al kun je in de tussentijd natuurlijk wel oogdruppels voor rode ogen gebruiken om je klachten te verminderen. Zo maak je het jezelf in ieder geval een stuk comfortabeler!

Rode ogen door processierupsen

In het voorjaar en de zomermaanden hebben veel mensen last van oogirritatie en rode ogen door de eikenprocessierups en de dennenprocessierups. Deze rupsen van nachtvlinders hebben zich de afgelopen jaren in rap tempo verspreid door ons land en zijn bedekt met brandharen die ze afschieten wanneer ze zich bedreigd voelen. Deze brandhaartjes worden vervolgens tot wel 100 meter ver met de wind meegevoerd en zijn zo klein dat je ze met het blote oog niet ziet. Ze belanden zo ongemerkt op je huid, in je mond en in je ogen, waar ze jeuk en zwellingen kunnen veroorzaken.

Komen de brandhaartjes van de processierupsen in je ogen terecht, dan kun je last krijgen van onder andere rode, tranende, jeuken, pijnlijke en branderige ogen. Ga je als gevolg van de jeuk in je ogen wrijven, dan nemen je klachten alleen maar toe – je verspreidt de brandharen immers alleen maar verder en wrijft ze dieper in je ogen. Wat je beter kunt doen is je klachten direct verlichten door natuurlijke oogdruppels te gebruiken die verzachtend en kalmerende werken. Kies liever niet voor oogdruppels met chemische toevoegingen, omdat die juist weer nieuwe irritaties kunnen veroorzaken. De Rode Ogen oogdruppels van Similasan zijn speciaal ontwikkeld voor rode ogen door onder andere de brandharen van processierupsen en bevatten alleen natuurlijke ingrediënten.

Rode ogen door hooikoorts

Een andere oorzaak van rode ogen die vooral in de lente- en zomermaanden opspeelt is hooikoorts. Mensen met hooikoorts zijn allergisch voor het stuifmeel van planten, bomen en grassen dat vooral in deze tijden van het jaar door de lucht zweeft. Dit fijne stuifmeel komt terecht in de slijmvliezen van de mond, neus en ogen, waar het irritaties veroorzaakt. Zo kun je last krijgen van onder andere een verstopte neus, niesbuien, een droge keel, vermoeidheid, jeukende ogen en soms zelfs benauwdheid. Ook rode ogen zijn een veelvoorkomend symptoom van hooikoorts. Je ogen raken immers geïrriteerd, produceren meer traanvocht en kunnen gaan branden als gevolg van je hooikoorts.

Rode ogen door een allergie

Naast hooikoorts, oftewel een pollenallergie, zijn er nog vele andere allergieën die rode ogen kunnen veroorzaken. Zo kun je ook allergisch zijn voor bepaalde dieren, huisstofmijt en schimmels. Ook kun je overgevoelig zijn voor bepaalde bestanddelen in je shampoo, gezichtscrème, parfum of make-up. Gebruik je contactlenzen, dan kun je niet alleen rode ogen krijgen door deze te lang of verkeerd te dragen, maar ook wanneer je allergisch bent voor een van de houdbaarheidsmiddelen in je lenzenvloeistof. Zelfs als je bijvoorbeeld allergisch bent voor de hars die in je kunstnagels zit kun je rode ogen krijgen, wanneer je met je vingers in je ogen wrijft. Vermoed je dat je rode ogen worden veroorzaakt door een allergie? Neem dan altijd contact op met je huisarts om een diagnose te laten stellen.

Andere oorzaken van rode ogen

De mogelijke oorzaken van rode ogen zijn talrijk. Zo kun je ook rode ogen krijgen van vermoeidheid en slaapgebrek. Werk je de hele dag achter een computer, game je regelmatig of kijk je urenlang tv, dan kun je ook rode ogen krijgen doordat je te lang naar een beeldscherm hebt gestaard.

Daarnaast kunnen door alcoholgebruik of roken de adertjes in je ogen tijdelijk opzwellen waardoor je ogen rood worden. Zwem je regelmatig, dan kunnen je ogen rood worden als gevolg van de aanraking met chloor.

Oogdruppels oogsprays en oogdoekjes tegen geirriteerde ogen

Natuurlijke behandelingen voor rode ogen.

Natuurlijk middel tegen hooikoorts

Wat helpt tegen rode ogen?

In de meeste gevallen komen rode ogen en rode oogleden dus gelukkig voort uit ongevaarlijke oorzaken. Dat neemt echter niet weg dat de klachten die je ervaart erg vervelend kunnen zijn en je kunnen hinderen in het dagelijks leven. Uiteraard ga je om die reden de meest voor de hand liggende oorzaken van rode ogen al het liefst uit de weg. Zo blijf je als het even kan ver uit de buurt van eiken en dennenbomen om aanraking met de brandharen van processierupsen te voorkomen. Ga je hardlopen of fietsen, draag dan een zonnebril om te voorkomen dat je rode ogen krijgt door de wind of een stofje, vuiltje of zandkorrel die in je oog terechtkomt. Ook als je last hebt van hooikoorts is het aan te raden om in de lente en zomer een zonnebril op te zetten zodra je de deur uitgaat. Zo scherm je je ogen al af van een groot deel van de pollen die in lucht zweven.

Ben je overgevoelig voor bestanddelen uit bijvoorbeeld shampoo, make-up of parfum, dan ga je logischerwijs op zoek naar varianten van deze producten die de ingrediënten waar jij allergisch voor bent niet bevatten. Stoppen met roken en minderen met alcohol is natuurlijk om vele redenen aan te raden, waaronder het voorkomen van rode ogen. Krijg je vaak droge en rode ogen vanwege langdurig beeldschermgebruik, probeer dan tussentijds wat meer te pauzeren. Kijk elke 20 minuten even een andere kant op en loop gedurende de dag regelmatig naar buiten om je ogen rust te geven. Doe dit zeker wanneer je contactlenzen draagt, want ook daardoor drogen je ook vaak sneller uit. Het kan je helpen om je contactlenzen minder lang te dragen en af te wisselen met het gebruik van een bril.

Aangezien virussen en bacteriën in veel gevallen de veroorzakers zijn van rode ogen, is het ook belangrijk om na te gaan hoe je je hiertegen kunt wapenen. Door je weerstand te verhogen voorkom je niet alleen rode ogen, maar ook algehele malaise. Zorg voor een goede nachtrust, beweeg voldoende en eet veel groente en fruit om je gezondheid te verbeteren. Was daarnaast je handen regelmatig en sowieso altijd voordat je je ogen aanraakt, om te voorkomen dat een virus of bacterie die zich op je handen bevindt in je oog terechtkomt.

Helemaal voorkomen dat je rode ogen krijgt is echter praktisch onmogelijk. Het is dan ook belangrijk om op de hoogte te zijn van een goede oplossing om je klachten te verlichten. Heb je eenmaal rode ogen, dan kun je deze bevochtigen en kalmeren met behulp van hoogwaardige, natuurlijke oogdruppels voor rode ogen.

Oogdruppels rode ogen

Het gebruik van oogdruppels voor rode, branderige en geïrriteerde ogen zorgt voor snelle verlichting van de klachten. Deze oogdruppels zijn specifiek ontwikkeld met het oog op de genoemde oorzaken zoals vervuilde stoffen in je ogen, verkoudheid of een rood oog. Dit soort klachten is al vervelend genoeg. Geef je ogen daarom de specifieke verzorging die ze verdienen met behulp van rode ogen oogdruppels. Deze druppels hydrateren de ogen en zorgen er zo voor dat ze tot rust komen.

Verkrijgbaar o.a. bij:

Similasan Rode Ogen Oogdruppels

De Rode Ogen Oogdruppels van Similasan zijn speciaal ontwikkeld voor deze situaties. Ze bevochtigen en kalmeren de ogen, zodat je direct verlichting ervaart. Gebruik ze bijvoorbeeld wanneer je verkouden of grieperig bent, wanneer je in aanraking bent gekomen met de brandharen van processierupsen, als je last hebt van vuiltjes in je ogen of wanneer je een rood oog te pakken hebt. Dankzij de eenvoudige druppelaar heb je geen hulpmiddel nodig om de Rode Ogen Oogdruppels aan te brengen in je ogen en voel je direct het effect. Je ogen komen tot rust, je zicht blijft helder en je kunt gewoon weer verder met waar je mee bezig was.

Net zoals alle andere oogdruppels van Similasan bevatten de Rode Ogen Oogdruppels van Similasan alleen natuurlijke bestanddelen en zijn ze geproduceerd met hoogwaardige Zwitserse kwaliteit. Ze bieden snel effect bij rode ogen, dankzij de geneeskrachtige kruiden Euphrasia officinalis (ogentroost) en Viola Tricolor (driekleurige viool). Beide natuurlijke ingrediënten hebben een verlichtende en rustgevende werking op het geïrriteerde, rode oog. Je kunt de Rode Ogen Oogdruppels ook gebruiken als je contactlenzen draagt en een flesje is 3 maanden houdbaar na opening – ideaal dus om altijd een flesje in je tas te stoppen voor als je onderweg last krijgt van rode ogen door bijvoorbeeld hooikoorts, processierupsen of rondvliegend stof. Je koopt alle oogdruppels van Similasan eenvoudig bij je lokale drogisterij of apotheek of bestelt ze via onze eigen webshop!

Waar nog meer te koop?

Wat te doen bij rode ogen?

Zijn je ogen opgezwollen en produceren ze veel traanvocht? Ook dan bieden de Similasan Rode Ogen Oogdruppels uitkomst, maar is er nóg een oplossing. De Similasan Reinigende Oogdoekjes Nr. 1 bij Rode Ogen bieden niet alleen direct verlichting bij rode en geïrriteerde ogen, maar stillen ook de jeuk en werken ontsmettend. Bovendien zijn deze oogdoekjes al te gebruiken vanaf de geboorte en dus ook uitermate geschikt voor baby’s en kleine kinderen. Zij hebben immers in de regel vaker dan volwassenen last van rode ogen en worden dan wakker met oogleden die aan elkaar plakken van het slijm, vet en vuil dat zich tussen hun wimpers ophoopt. Even schoonmaken met een reinigend oogdoekje van Similasan en je kindje kijkt weer fris uit zijn of haar oogjes!

De Similasan Reinigende Oogdoekjes Nr. 1 bevatten een lage dosis kamille, wat snel een kalmerend effect op het rode oog heeft. Doordat je met de doekjes eenvoudig over de ogen wrijft, bieden ze ook uitkomst bij een rood ooglid. Kleine kinderen hebben ook hier regelmatig mee te maken. Rode en gezwollen oogleden kunnen het gevolg zijn van verstopte traanbuisjes, maar ook van een contactallergie of eczeem. De reinigende oogdoekjes van Similasan ontsmetten de randen van het oog en de oogleden, waardoor de ogen tot rust komen én het risico op een nieuw rood oog afneemt.

Verkrijgbaar o.a. bij:

Gerstekorrel oogdruppels

Wat oudere kinderen en volwassenen hebben daarentegen juist weer vaker last van gerstekorrels op de oogleden. Een gerstekorrel is een klein maar behoorlijk pijnlijk, rood bultje op de rand van je ooglid. Zo’n bultje, ook wel puistje of strontje genoemd, wordt veroorzaakt door ontsteking van een talgklier op het ooglid of het haarzakje van een wimper. Dit kan gebeuren wanneer bijvoorbeeld de uitvoergang van een talgkliertje in het ooglid verstopt raakt, waardoor talg zich ophoopt en er een zwelling ontstaat. Is de zwelling erg klein, dan valt de pijn en irritatie vaak wel mee. Heb je echter een wat grotere gerstekorrel op je ooglid, dan kun je dat in je hele oog merken. Je kunt last krijgen van geïrriteerde, tranende en rode ogen. Drukt de gerstekorrel op het hoornvlies, dan kan je zicht zelfs wazig worden. Erg vervelend en in sommige gevallen dus zelfs gevaarlijk!

Gelukkig gaan de meeste gerstekorrels vanzelf weer weg. Binnen ongeveer een week nemen de irritatie en zwelling over het algemeen weer af. Afwachten dan maar? Dat wel, maar het betekent niet dat je de pijn in de tussentijd niet kunt verzachten. De steriele Gerstekorrel Oogdruppels van Similasan kalmeren het oog en zorgen voor directe verlichting. Ze nemen de oorzaak niet weg, maar zorgen er wel voor dat je die week een stuk comfortabeler doorkomt. Bovendien hebben ze een ontstekingsremmende werking, waardoor ze ergere klachten helpen te voorkomen.

Waar nog meer te koop?

Similasan oogdruppels

Voor alle oogdruppels van Similasan geldt dat ze gebaseerd zijn op natuurlijke ingrediënten en geproduceerd worden met de bekende Zwitserse kwaliteit. Ze zijn eenvoudig aan te brengen dankzij de handige druppelaar, zodat je geen externe hulpmiddelen nodig hebt. Je kunt ze altijd en overal gebruiken, want ze zijn ook geschikt voor contactlensdragers en ze vertroebelen ze zicht niet. Bovendien zijn de oogdruppels van Similasan 3 maanden houdbaar na opening, dus kun je met elk flesje gerust een poosje vooruit.

Al meer dan 40 jaar produceert Similasan specifieke oplossingen voor specifieke oogklachten. Allemaal op natuurlijke basis, voor effectieve verlichting van je oogklachten zonder nadelige bijwerkingen. Dat geldt voor rode ogen, maar ook voor vermoeide ogen, droge ogen of hooikoorts ogen. Oogklachten kunnen immers sterk uiteenlopen en elke klacht vraagt om een andere aanpak. Daarom kun je naast natuurlijke Rode Ogen Oogdruppels ook kiezen voor één van onze andere hoogwaardige Zwitserse oogproducten.

Geen jeukende ogen en vermoeide ogen met Similasan oogdruppels

Hooikoorts ogen

Kies bijvoorbeeld voor onze Hooikoorts Oogdruppels wanneer je last hebt van droge of juist tranende en geïrriteerde ogen als gevolg van hooikoorts of een andere allergie zoals die voor huisstofmijt of honden en katten. Deze zacht hydraterende oogdruppels kalmeren je geïrriteerde ogen snel en zorgen ervoor dat jij ondanks je pollenallergie volop kunt genieten van de zomer!

Waar nog meer te koop?

Verkrijgbaar o.a. bij:

Vermoeide ogen

Heb je last van vermoeide ogen doordat je langdurig achter een beeldscherm werkt of veel moet lezen? Gebruik dan de Similasan Computer Ogen Oogdruppels of Similasan Computer Ogen 2in1 Spray. Daarmee geef je je ogen een verfrissende oppepper, zodat je weer comfortabel verder kunt werken. Ook wanneer je na een lange werkdag nog een flink stuk moet rijden of regelmatig urenlang op pad bent is het aan te raden altijd een flesje Similasan Computer Ogen Oogdruppels of Computer Ogen 2in1 Spray bij de hand te houden. Door lang naar de weg te staren kunnen je ogen immers ook vermoeid raken en kan je zicht wazig worden – iets wat je in het verkeer absoluut niet kunt gebruiken. Even de auto langs de kant zetten, druppelen of sprayen en je kunt je weg weer veilig vervolgen!

Waar nog meer te koop?

Verkrijgbaar o.a. bij:

Droge ogen

Voelen je ogen droog en geïrriteerd aan, bijvoorbeeld doordat je in een ruimte met airconditioning werkt, contactlenzen draagt of bepaalde medicijnen gebruikt die je ogen uitdrogen? Dan bieden de Similasan Droge Ogen oogdruppels uitkomst. Is dat onvoldoende, ga dan voor de Similasan Droge Ogen Extra Comfort oogdruppels. Deze oogdruppels zijn vooral geschikt voor wie lijdt aan het droge ogen syndroom en daardoor continu last heeft van extreem droge ogen.

Gebruik je liever een spray, dan kun je kiezen voor de Similasan Optimoist Double Action Droge en Geïrriteerde Ogen spray, die de lipidelaag van de traanfilm stabiliseert en herstelt. Ook daarmee maken droge ogen snel weer plaats voor een frisse en gehydrateerde blik!

Waar nog meer te koop?

Verkrijgbaar o.a. bij:

Last van je ogen?

Zo is er voor elke oogklacht een effectieve en natuurlijke oplossing van hoogwaardige Zwitserse kwaliteit. Stuk voor stuk ontwikkeld door oogspecialisten en gewoon verkrijgbaar bij je lokale apotheek of drogisterij! Bekijk het overzicht van verkooppunten om te zien waar jij terechtkunt. Of bestel je benodigde oogproducten online via onze webshop. Twijfel je welk product geschikt is voor jouw oogprobleem? Neem dan eens een kijkje in onze oogklachtenwijzer.

Weet je niet precies welk Similasan product je nodig hebt?

Wij hebben speciaal een pagina ingericht met alle veel gestelde vragen. Al jouw vragen over onze producten worden hier beantwoord, ook als je niet weet welk Similasan product je moet kiezen.

© 2021 Similasan. All rights reserved. | Disclaimer