Wat te doen tegen rode ogen?

Wat te doen tegen rode ogen?

Vrijwel iedereen heeft weleens last van rode ogen. Deze veelvoorkomende oogklacht kan door diverse oorzaken ontstaan. Omdat wij onze kennis graag met je delen gaan we in dit artikel in op situaties waarin rode ogen voorkomen én geven we je 10 tips die je helpen rode ogen te voorkomen of te kalmeren. Wil je meer lezen over deze en andere oogklachten? Raadpleeg dan onze oogklachtenwijzer.

Situaties waarin rode ogen voorkomen

Rode ogen ontstaan doordat het witte gedeelte van je ogen, dat bedekt is met transparant slijmvlies, geïrriteerd raakt. Het is dus belangrijk om na te gaan waar de irritatie van het slijmvlies vandaan komt, want dat is uiteindelijk de oorzaak van je rode ogen. Situaties waardoor rode ogen ontstaan zijn bijvoorbeeld contactlenzengebruik, alcoholgebruik, roken of meeroken, teveel in je ogen wrijven en een allergie voor of overmatige blootstelling aan bepaalde stoffen zoals make-up, shampoo of chloor.

Uiteraard kunnen rode ogen ook in andere situaties ontstaan. Twijfel je over de oorzaak van je rode ogen? Raadpleeg dan altijd een huisarts.

10 tips tegen rode ogen

Heb je last van rode ogen, dan wil je daar het liefst zo snel mogelijk vanaf. Gelukkig zijn er diverse maatregelen die je kunt nemen die ervoor zorgen dat je klachten snel verminderen. Met behulp van deze 10 tips van Similasan help jij je ogen een handje:

1. Vermijd schadelijke stoffen

Is het je weleens opgevallen dat in het zwembad veel mensen met rode ogen rondlopen? Dat is niet zo gek; chloor kan er namelijk voor zorgen dat je ogen geïrriteerd raken en daardoor rood aanlopen. Zwemmen is echter niet de enige oorzaak. Ook als je shampoo, zeep of make-up in je ogen krijgt kunnen deze rood worden. Zorg er daarom voor dat je alert bent op schadelijke stoffen en voorkom aanraking met je ogen.

2. Let op het gebruik van je contactlenzen

Dat je contactlenzen gebruikt wil niet per definitie zeggen dat je daarvan rode ogen krijgt. Toch houdt het wel vaak verband met elkaar. Door het gebruik van contactlenzen drogen je ogen namelijk sneller uit. Heb je het vermoeden dat je contactlenzen de oorzaak zijn van je rode ogen, draag ze dan minder vaak. Wissel het gebruik van de lenzen bijvoorbeeld vaker af met een bril, doe je lenzen in warme ruimtes uit en slaap niet met lenzen in.

3. Bied je rode ogen verkoeling

Wil je je rode ogen snel verkoeling bieden, leg dan afgekoelde kamilletheezakjes op je ogen. Kamille heeft namelijk een kalmerende werking.

4. Zorg voor meer slaap

Soms is te weinig slaap de oorzaak van je rode ogen. Wakker worden met bloeddoorlopen ogen gebeurt vaak na een korte en/of slechte nacht. Je ogen hebben dan niet genoeg rust gekregen – ze zijn niet lang genoeg gesloten geweest – en daardoor is je traanverlies niet goed aangevuld. Te weinig tranen zorgen voor roodheid van de ogen.

5. Minder je alcoholgebruik

(Overmatig) gebruik van alcohol kan ervoor zorgen dat je ogen rood kleuren. Door alcohol ontspannen je bloedvaten, waardoor er meer bloed door de aderen in je ogen stroomt. Hierdoor lijken je ogen roder.

6. Stop met roken

Ook door te roken (of door je in een ruimte te bevinden waar veel gerookt wordt) kunnen je ogen rood worden. Dit heeft te maken met het samentrekken van de bloedvaten. Daardoor droogt het oppervlak van je oog uit. Het gevolg is dat je lichaam ervoor wil zorgen dat er meer bloedtoevoer gecreëerd wordt: de bloedvaten verwijden zich en je ogen lijken daardoor roder.

7. Gebruik rode ogen oogdruppels

Similasan Rode Ogen Oogdruppels zorgen voor verlichting en kalmering. De oogdruppels zijn steriel, natuurlijk en hebben een effectieve basis. Ze zijn speciaal ontwikkeld om jouw klachten snel te verlichten, zodat je met frisse en gezonde ogen je dagelijkse bezigheden weer kunt oppakken.

8. Kijk naar je medicijngebruik

Sommige medicijnen hebben als bijwerking dat je er rode ogen van krijgt. Heb je het vermoeden dat je rode ogen te maken hebben met je medicijngebruik, raadpleeg dan altijd een arts.

9. Let op je ogen bij computergebruik

Zit je veel achter de computer en staar je dus lang naar een beeldscherm, dan kan dat ervoor zorgen dat je ogen droog worden en daardoor rood kleuren. Het is daarom van belang om regelmatig je blik voor een paar seconden op iets anders dan je scherm te richten én voldoende te knipperen.

10. Laat je onderzoeken op allergieën

Kun je het ontstaan van je rode ogen niet direct herleiden naar een bepaalde (dagelijkse) gewoonte, dan is het verstandig om je door een arts te laten onderzoeken op eventuele allergieën of andere medische oorzaken.

Geen jeukende ogen en vermoeide ogen met Similasan oogdruppels

Natuurlijke behandelingen tegen droge ogen.

Wat te doen tegen rode ogen? Bestel Rode Ogen Oogdruppels direct online!

Zoals bovenstaande lijst al aangeeft kunnen rode ogen op vele manieren ontstaan én kun je er gelukkig vaak zelf iets aan doen. Wij adviseren je bij rode ogen gebruik te maken van onze Rode Ogen Oogdruppels die direct voor verlichting, kalmering en verfrissing zorgen. Deze bestel je eenvoudig in onze webshop.

© 2021 Similasan. All rights reserved. | Disclaimer