Oorzaken van rode ogen

Oorzaken van rode ogen

Vrijwel iedereen heeft weleens last (gehad) van rode ogen. De één in meer of mindere mate dan de ander, maar in alle gevallen is het wel zo prettig om te weten waar die rode ogen nou precies vandaan komen. Als je weet waardoor je klachten ontstaan is het immers ook makkelijker om ze te voorkomen en/of verhelpen. Wellicht ben je overgevoelig voor een bepaald ingrediënt, heeft het te maken met roken en alcoholgebruik of heb je een pollenallergie?

In dit artikel gaan we dieper in op de oorzaken van rode ogen. Ook geven we je tips om rode ogen te verhelpen. Wil je daarnaast meer weten over aanverwante klachten zoals droge of geïrriteerde ogen? Neem dan een kijkje in onze oogklachtenwijzer.

Oogdruppels oogsprays en oogdoekjes tegen geirriteerde ogen

Hoe ontstaan rode ogen?

Je ogen kleuren natuurlijk niet zomaar rood. Er zijn diverse problemen en oorzaken die rode ogen – in de volksmond ook wel ‘bloeddoorlopen ogen’ genoemd – veroorzaken. Wanneer je last hebt van rode of rozige ogen betekent dat meestal dat het transparante slijmvlies dat je oogwit bekleedt (het oogslijmvlies) ontstoken is. Die ontsteking veroorzaakt een rode kleur en een vermoeide blik.

Oorzaken van een ontstoken oogslijmvlies kunnen bijvoorbeeld zijn:

 • Griep of verkoudheid;
 • Aanraking met vuil;
 • Overgevoeligheid voor bestandsdelen in bijvoorbeeld shampoo;
 • Aanraking met chloor;
 • Make-up in je ogen;
 • Roken of meeroken;
 • Alcoholgebruik;
 • Slaapgebrek;
 • Langdurig of verkeerd dragen van contactlenzen;
 • Teveel staren naar beeldschermen;
 • Hooikoorts of een andere allergie.

Vermoed je dat er een allergie of andere (medische) aandoening ten grondslag ligt aan je rode ogen? Raadpleeg dan altijd een arts.

Rode ogen in voorjaar en zomer door de processierups?

Een andere, actuele oorzaak van je rode ogen – in het voorjaar en de zomer – zou aanraking met de brandharen van de processierups kunnen zijn. Ons land is afgelopen zomer geteisterd door een plaag van eikenprocessierupsen en ook de dennenprocessierups lijkt zijn opmars te maken in Nederland. Deze diertjes schieten brandharen af die vervolgens door de lucht dwarrelen, wat het erg lastig maakt om aanraking met deze brandharen te vermijden. Zijn je ogen eenmaal in contact gekomen met deze haartjes, dan kun je onder meer last krijgen van jeukende, branderige en rode ogen.

Rode ogen oogdruppels

Wat rode ogen nodig hebben is bevochtiging, kalmering en verfrissing. De Rode Ogen Oogdruppels van Similasan zijn gemaakt van natuurlijke bestandsdelen en zorgen voor snelle en effectieve verlichting van je klachten. Dankzij de eenvoudige druppelaar kun je deze druppels toedienen zonder hulpmiddelen. Ook als je contactlenzen draagt kun je deze oogdruppels gewoon gebruiken. Je zicht blijft altijd helder!

Wil je de oogdruppels voor rode ogen direct in huis halen? Je bestelt ze eenvoudig in onze webshop of in één van de fysieke verkooppunten.

Rode ogen en ontstoken ogen

Verwant aan rode ogen zijn ontstoken ogen. Heb je last van ontstoken ogen, dan zetten bepaalde bloedvaatjes in je oog zich uit waardoor je ogen erg rood kleuren. Ontstoken ogen zijn daarnaast gezwollen en produceren veel tranen. Heb je naast rode ogen ook last van deze klachten? Dan kun je het beste gebruik maken van Similasan Reinigende Oogdoekjes Nr. 1 bij Rode Ogen. Deze doekjes bieden je ogen speciale verzorging en werken ontsmettend, jeukstillend en kalmerend.

Natuurlijke behandelingen bij rode ogen.

Rode ogen verhelpen met natuurlijke producten

Al ruim 40 jaar werken we bij Similasan met het beste wat de natuur ons te bieden heeft. Wij produceren oplossingen tegen veelvoorkomende oogproblemen op volledig natuurlijke basis. Al onze producten worden ontwikkeld en geproduceerd in Zwitserland en bieden snel en effectief verlichting bij klachten.

Wil je meer weten over rode ogen of andere veelvoorkomende oogklachten? Raadpleeg dan onze oogklachtenwijzer.

© 2021 Similasan. All rights reserved. | Disclaimer