Dennenprocessierups

Dennenprocessierups

Nadat ons land afgelopen zomer geteisterd is door de eikenprocessierups zal ook de dennenprocessierups binnenkort zijn opmars maken in Nederland. Deze diertjes kunnen zorgen voor flinke overlast, want met hun brandharen veroorzaken zij onder meer jeukende en rode ogen, bultjes, uitslag en jeuk op de huid, benauwdheid en soms zelfs buikpijn of ademhalingsmoeilijkheden.

Heb je last van klachten en wil je weten wat je daartegen kunt doen? In dit artikel lees je alles over de dennenprocessierups (die zich momenteel gelukkig nog niet in Nederland heeft gevestigd…), de symptomen en de mogelijke behandelingen.

Zo zorgt de processierups voor klachten

Afgelopen zomer konden we niet meer om de processierups heen. Ook jij hebt er ongetwijfeld in je omgeving wel iemand over gehoord – of misschien heb je zelf wel last gehad van de klachten die de processierups veroorzaakt. Dat zoveel mensen last hebben (gehad) van de processierups, is te wijten aan het feit dat het heel moeilijk is om aanraking met de rupsen te voorkomen. Dit is namelijk hoe de rupsjes ‘te werk gaan’:

De diertjes, die zich nestelen in bomen en grasvelden, schieten brandharen af wanneer zij zich bedreigd voelen. Die brandharen dwarrelen vervolgens door de lucht en kunnen tot wel 100 meter verderop belanden. Aanraking met de brandharen is dus amper te vermijden.

Wanneer de haren eenmaal in contact zijn met jouw huid, ogen of slijmvliezen, haken ze zich vast en zorgen ze voor de bekende klachten als jeuk, roodheid en pijn. Over deze klachten lees je verderop in dit artikel meer.

Dreigende overlast van de dennenprocessierups

Hoewel de dennenprocessierups op dit moment nog niet in Nederland is gesignaleerd, waarschuwen experts wel voor de komst van deze rupsen naar ons land. Diverse biologen zeggen zeker te weten dat deze aanverwant van de eikenprocessierups binnen enkele jaren in Nederland gevestigd is. De vraag is natuurlijk of deze diertjes voor net zoveel overlast zullen zorgen als de eikenprocessierups doet. Daarvoor moeten we iets dieper in de eigenschappen van de dennenprocessierups duiken.

Geen jeukende ogen en vermoeide ogen met Similasan oogdruppels

Natuurlijke behandelingen voor specifieke oogproblemen.

De haartjes van de dennenprocessierups zorgt voor geirriteerde rode ogen

De opmars van de dennenprocessierups

De dennenprocessierups is een vlindersoort die van oorsprong voorkomt in dennenbomen in Frankrijk. De afgelopen jaren is de dennenprocessierups echter al steeds vaker richting het noorden gesignaleerd. Op dit moment zijn de rupsen tot in de Belgische Ardennen te vinden. Op vakantie in één van deze landen ben je ze dus wellicht al gepasseerd. Typerend voor de dennenprocessierups is de ‘wandeling’ die deze diertjes maken. Vanuit de boom kruipen ze naar de grond waar ze een plekje zoeken om zich te verpoppen tot vlinders. Daarna leggen ze hun eitjes.

Naast de ‘wandeling’ is er nog iets wat de dennenprocessierups van de eikenprocessierups onderscheidt. Ze zijn namelijk van veel meer brandharen voorzien: de dennenprocessierups heeft er wel een miljoen. Dit wekt de suggestie dat de dennenprocessierups weleens voor nog meer overlast zou kunnen zorgen.

Klachten door de processierups

De aard van de klachten die de rupsen veroorzaken is min of meer hetzelfde. De haartjes die jouw huid, luchtwegen of ogen bereiken, zorgen voor irritaties of zelfs ontstekingen. Je kunt bijvoorbeeld een rode, vlekkerige huid krijgen met uitslag, bultjes, blaasjes en hevige jeuk. Ook kun je last krijgen van oogklachten als traanogen, jeukende ogen, rode ogen en branderige ogen.

Afhankelijk van hoe gevoelig of allergisch je bent voor aanraking met de brandharen van de processierups, kun je ook klachten ervaren als ademhalingsproblemen, buikpijn/overgeven, niezen, opgezwollen mond of keel en moeite met slikken.

Rode ogen verhelpen

Ben je in aanraking gekomen met de dennenprocessierups of eikenprocessierups en heb je last van rode ogen, dan wil je die klachten zo snel mogelijk verhelpen. Gelukkig bieden de Rode Ogen Oogdruppels van Similasan uitkomst. De bestandsdelen in deze oogdruppels zijn 100% natuurlijk, ze hydrateren de ogen en brengen de ogen snel tot rust. Je kunt deze oogdruppels eenvoudig bestellen in onze webshop.

Wapenen tegen de dennenprocessierups

Zoals we eerder in dit artikel al aangaven is het bijna niet te voorkomen dat je in aanraking komt met de brandharen van de (dennen)processierups omdat je deze niet kunt zien. Gelukkig kun je de meeste klachten goed verhelpen en/of verlichten met behulp van natuurlijke producten zoals die van Similasan.

Hoewel de dennenprocessierups op dit moment nog niet in Nederland is gesignaleerd, is de kans groot dat we hier de komende jaren wel mee te maken krijgen. Mocht het inderdaad zover komen dat naast de eikenprocessierups ook de dennenprocessierups voor klachten gaat zorgen, dan weet je in elk geval dat je voor oplossingen voor je oogklachten bij Similasan terecht kunt. Een gewaarschuwd mens telt voor twee, toch?

© 2021 Similasan. All rights reserved. | Disclaimer