Tranende ogen

Tranende ogen

Heb jij last van tranende ogen? Er zijn verschillende oorzaken die ervoor kunnen zorgen dat jouw traanklieren overuren maken. Erg vervelend, maar gelukkig is er wel iets aan jouw tranende ogen te doen! Oogspecialist Similasan weet namelijk alles van tranende ogen en ontwikkelt al sinds 1980 natuurlijke oplossingen voor oogklachten zoals tranende ogen. Op deze pagina lees je dan ook alles over de mogelijke oorzaken van tranende ogen, wat je zelf kunt doen om tranende ogen te voorkomen én hoe je de klachten van tranende ogen verzacht!

 Wil je direct zien waar je de oogproducten van Similasan kunt kopen? Neem dan een kijkje in het overzicht van verkooppunten of ga naar onze webshop.

Waardoor ontstaan tranende ogen?

Ogen bestaan voor een groot deel uit water; traanvocht genoemd. Traanvocht is simpelweg een natuurlijke oplossing die het lichaam heeft bedacht om je ogen te beschermen tegen uitdroging en infecties. Daarnaast voedt traanvocht ook het hoornvlies en voert het afvalstoffen af. Traanvocht is dus heel belangrijk voor gezonde ogen. Maar daarin schuilt meteen een risico: soms wordt er te weinig of te veel traanvocht aangemaakt door je ogen of is de kwaliteit van het traanvocht niet optimaal. Dit kan dan leiden tot allerlei oogklachten, waaronder tranende ogen.

Om van je tranende ogen af te komen, is het belangrijk op zoek te gaan naar de oorzaak van het probleem. Wellicht ontdek je zo dat je ergens allergisch voor bent, kom je erachter dat een zonnebril dragen voor jou dé oplossing is of merk je dat je eigenlijk gewoon eerder naar bed moet gaan. Het kan echter ook voorkomen dat je geen oorzaak vindt voor je tranende ogen of dat je wel weet waar je tranende ogen vanaf komen, maar dat je er niets aan kunt doen. In dat geval zijn er gelukkig oogdruppels verkrijgbaar die je oogklachten snel en effectief verlichten. Of je nu tranende ogen hebt door uitdroging, vermoeidheid of een oogirritatie – bij Similasan hebben we voor elk oogprobleem een specifieke oplossing.

Similasan Tranende ogen

Stofje of vuiltje in het oog

Oogirritatie is één van de meest voorkomende oorzaken van tranende ogen. Iedereen maakt het weleens mee: harde wind in je gezicht, opwaaiend stof of een vuiltje dat vastzit in je oog veroorzaakt irritatie. Hierdoor ontstaan reflextranen die hun best doen om het vuiltje zo snel mogelijk af te voeren. Helaas lukt dat niet altijd, met langdurig tranende ogen als gevolg.

Geïrriteerde ogen zijn te herkennen aan een rode kleur of een branderig gevoel. Komen je tranende ogen vaak buiten voor, vooral wanneer het hard waait of als je ergens fietst waar veel zand ligt, dan is de kans groot dat ze hieraan te wijten zijn. Gelukkig ontwikkelden de oogspecialisten van Similasan speciaal voor deze situatie Rode Ogen oogdruppels. Dankzij de hoogwaardige natuurlijke bestanddelen komen je geïrriteerde, tranende ogen snel weer tot rust.

Rode Ogen oogdruppels

De Rode Ogen oogdruppels van Similasan zijn gemaakt op basis van Euphrasia officinalis (ogentroost) en Viola Tricolor (driekleurige viool). Deze geneeskrachtige kruiden werken verlichtend en rustgevend en stimuleren zo een gezond herstel van de oogfunctie. Ze zorgen ervoor dat je ogen kalmeren en je klachten verminderen. Een hele opluchting!

Je vindt de Rode Ogen oogdruppels van Similasan gewoon bij de Albert Heijn, Etos of Kruidvat bij jou om de hoek. Liever online bestellen? Dat kan natuurlijk ook, via onze eigen webshop.

Waar nog meer te koop?

Verkrijgbaar o.a. bij:

Natuurlijk middel tegen hooikoorts

Rode oogleden

Bacteriën in de haarzakjes van je wimpers kunnen ook de boesdoener zijn bij tranende ogen. Deze bacteriën scheiden namelijk stoffen uit die je ogen irriteren. Hierdoor raken de talgkliertjes in de rand van het ooglid ontstoken. Ontstoken talgklieren produceren vervolgens te veel of juist te weinig talg. Zo ontstaan gevoelige, rode ogen die waterig worden.

Je wilt natuurlijk zo snel mogelijk van deze vervelende klachten af. Daarom ontwikkelde Similasan Optimoist Oogdoekjes, aangepast aan de pH van de tranen en getest door oogartsen en dermatologen. De zachte en hypoallergene oogdoekjes helpen de afscheiding in ooghoeken en oogholtes steriel te verwijderen.

Natuurlijke behandelingen voor tranende ogen.

Verkrijgbaar o.a. bij:

Ontstoken ogen

Ook de meest voorkomende vorm van een oogontsteking, conjunctivitis, kan je tranende ogen opleveren. In dit geval is het bindvlies dat de binnenkant van je oogleden en de buitenkant van je oogbol bedekt ontstoken. Door dit bindvlies lopen hele fijne bloedvaatjes die je normaal gesproken nauwelijks ziet, maar bij een oogontsteking wel. De bloedvaatjes zetten dan uit en zorgen ervoor dat je rode ogen krijgt. Daarnaast kunnen je ontstoken ogen ook gaan jeuken, opzwellen en tranen.

Reinigende oogdoekjes

Gelukkig gaat een oogontsteking meestal binnen een paar dagen vanzelf over, maar dat betekent niet dat je de klachten in de tussentijd niet kunt verlichten! Ook daarvoor bieden de Reinigende Oogdoekjes Nr. 1 van Similasan uitkomst. Deze doekjes ontsmetten de ogen, stillen de jeuk en kalmeren je rode en geïrriteerde ogen. Dat doen ze met een zeer milde dosis kamille, die zelfs veilig is voor baby’s en jonge kinderen. Erg fijn, omdat juist zij vaak last hebben van ontstoken ogen! Worden ze wakker met oogleden die aan elkaar kleven van de afscheiding, dan kun je hen direct helpen door hun ogen met de Reinigende Oogdoekjes Nr. 1 schoon te maken. Zo kijken ze gauw weer fris uit hun oogjes!

Altijd handig dus, om een pakje Reinigende Oogdoekjes Nr. 1 achter de hand te hebben wanneer jij of iemand in jouw gezin regelmatig last heeft van ontstoken ogen. Zet ze op je boodschappenlijstje of bestel ze eenvoudig online via onze webshop.

Waar nog meer te koop?

Tranende ogen door hooikoorts

Een andere veelvoorkomende oorzaak van tranende ogen is hooikoorts. Iemand die lijdt aan hooikoorts is allergisch voor pollen: het stuifmeel dat planten en bloemen vanaf het voorjaar verspreiden om zichzelf voor te planten. Zware en kleverige pollen worden door bijen van bloem naar bloem gebracht, maar kleine en stoffige pollen worden door de wind meegevoerd. Het zijn een soort poederachtige substanties, die met het blote oog niet of nauwelijks zichtbaar zijn. Iemand met hooikoorts weet echter precies wanneer ze in de lucht hangen!

Brandende of geïrriteerde ogen

Ze dringen ongemerkt namelijk bij iedereen binnen via de slijmvliezen van de mond, neus en ogen. Wie geen hooikoorts heeft, merkt daar niets van. Wie wél hooikoorts heeft echter des te meer. Een loopneus of juist verstopte neus, jeuk, niesbuien en tranende, brandende of anderszins geïrriteerde ogen zijn het gevolg. Dat komt doordat pollen bij deze mensen een allergische reactie opwekken zodra ze in contact komen met hun slijmvliezen. De een reageert er heftiger op dan de ander en de klachten kunnen elk jaar in mindere of meerdere mate voorkomen, maar van hooikoorts kom je in principe helaas niet af.

Natuurlijk kun je wel je best doen om klachten te voorkomen, maar jezelf volledig beschermen tegen al het stuifmeel dat in de lucht rondzweeft is praktisch onmogelijk. Zelfs al zou je jezelf maandenlang in huis opsluiten, dan nog komen de pollen naar binnen wanneer je de deur voor iemand opent of een raam openzet om het huis te luchten. Gelukkig zijn er ook gewoon manieren waarop je ook mét hooikoorts kunt genieten van het prachtige weer!

Tips bij hooikoorts klachten

Zo is het slim om altijd een zonnebril te dragen, waarmee je je ogen al voor een groot deel afschermt van al dat rondvliegende stuifmeel. Daarnaast kun je ook wat vaseline aan de binnenkant van je neusgaten smeren, zodat stuifmeel dat je neus binnen wil dringen blijft plakken. Ga vooral naar buiten voordat de zon doorbreekt, dus ’s ochtends vroeg. Of na een verfrissende regenbui! Op die momenten zweven er veel minder pollen in de lucht dan wanneer de zon fel schijnt.

Hang je was niet buiten te drogen, want dan neem je alles weer met een flinke lading stuifmeel erop mee naar binnen. Uiteraard neem je zelf ook al allerlei pollen mee je huis in via je haren, je kleding en je schoenen, dus is het zaak om regelmatig te douchen, je kleding vaak te wassen en je huis goed schoon te houden. Je ramen openzetten kun je doen met speciale horren die stuifmeel tegenhouden. Het gras in je eigen tuin kun je het beste zo kort mogelijk houden; hoe langer, hoe meer pollen. Laat het grasmaaien echter liever aan een ander over, want tijdens dat klusje krijg je met een pollenallergie gegarandeerd last van jeuk, niesbuien en tranende ogen!

Hooikoorts oogdruppels

Met al deze maatregelen kun je vaak al aardig wat klachten voorkomen. Helemaal klachtenvrij het pollenseizoen doorkomen, dat is voor iemand met hooikoorts echter vrijwel onmogelijk. Het is daarom altijd handig een flesje Similasan Hooikoorts oogdruppels bij je te dragen, zodat je je geïrriteerde en tranende ogen direct kunt kalmeren. Deze steriele en natuurlijke oogdruppels zijn speciaal ontwikkeld voor allergie ogen: ogen die jeuken, branden, irriteren, uitdrogen of juist gaan tranen en vermoeid raken als gevolg van een allergische reactie.

Ze worden gemaakt op basis van twee geneeskrachtige kruiden: Euphrasia officinalis (ogentroost) en Cardiospermum halicacabum (blaasjeswingerd). Deze natuurlijke ingrediënten hebben een verzachtend, verkoelend en kalmerend effect. Daarmee bieden ze snel verlichting bij geïrriteerde hooikoorts ogen! En heel belangrijk: dat doen ze op natuurlijke wijze. Veel andere producten die hooikoorts ogen zouden verhelpen of verminderen bevatten namelijk chemische bestanddelen, die er vooral op de langere termijn juist voor kunnen zorgen dat je hooikoorts klachten verergeren. De natuurlijke oogdruppels van Similasan kalmeren je slijmvliezen op milde wijze en verminderen zo de allergische reactie, zonder nadelige bijwerkingen te veroorzaken. Zo geniet ook jij weer volop van gezellige terrasjes, lekkere ijsjes en zonovergoten stranddagen!

Waar nog meer te koop?

Verkrijgbaar o.a. bij:

Tranende ogen door een andere allergie

Heb je vooral last van waterige ogen wanneer je in de buurt bent van huisdieren of in contact komt met bepaalde cosmetica? En merk je dat je daarnaast ook gaat niezen en een loopneus of juist een verstopte neus krijgt? Ook dan zou je wel eens allergisch kunnen zijn. Voor cosmetica bijvoorbeeld, katten en honden of huisstofmijt. Helaas kun je ook zo’n allergie niet verhelpen en helemaal voorkomen dat je in contact komt met bijvoorbeeld huisdieren is vrijwel onmogelijk. Het is daarom altijd raadzaam een flesje oogdruppels bij de hand te hebben om jeukende, brandende en tranende ogen direct te kalmeren.

Welke oogdruppels bij een allergische reactie?

Ook in dit geval kies je het beste voor de natuurlijke Hooikoorts oogdruppels van Similasan. Deze oogdruppels zijn immers specifiek ontwikkeld om een allergische reactie in de slijmvliezen te verminderen en werken dus ook uitstekend bij een andere allergie dan hooikoorts. Net zoals alle andere oogdruppels van Similasan zijn de Hooikoorts oogdruppels 3 maanden houdbaar na opening, dus hoef je alleen maar elke 3 maanden een nieuw flesje in je tas te stoppen om altijd een verzachtende oplossing bij de hand te hebben! Voor als je op visite gaat bij iemand met huisdieren bijvoorbeeld. Met branderige tranende ogen al na een half uurtje weer vertrekken terwijl het eigenlijk nog hartstikke gezellig is, dat is verleden tijd!

Computerogen en beeldschermogen

Tranende ogen door vermoeidheid

Dezelfde klachten kunnen echter ook ontstaan wanneer je je focust op iets anders dan het beeldscherm van je computer of laptop. Een televisie, tablet of mobiele telefoon, maar ook een boek of de weg waarop je met je auto rijdt. In al deze gevallen is opperste concentratie vereist, waardoor je veel te weinig met je ogen knippert. Als gevolg daarvan drogen je ogen uit, raken ze vermoeid en krijg je juist last van tranende ogen. Die tranende ogen kunnen in dit geval bovendien vaak samengaan met wazig zien, wat je zeker in het verkeer natuurlijk niet kunt gebruiken!

Het is dan ook belangrijk om natte ogen zoveel mogelijk te voorkomen en – als dat niet mogelijk is of niet lukt – zo snel mogelijk te kalmeren met speciale oogdruppels tegen tranende ogen. Is de oorzaak van jouw tranende ogen vermoeidheid, dan raden we je aan te kiezen voor de Similasan Computer Ogen oogdruppels. Deze oogdruppels zijn speciaal ontwikkeld voor vermoeide ogen als gevolg van langdurig beeldschermgebruik, maar natuurlijk ook voor betraande ogen door urenlang lezen of het maken van lange autoritten.

Naast een irritatie, een oogontsteking of een allergie kan ook vermoeidheid een rol spelen bij het ontstaan van tranende ogen. Vermoeidheid in het algemeen, maar vooral ook vermoeide ogen als gevolg van factoren zoals langdurig beeldschermgebruik. Ruim 50% van de computergebruikers heeft regelmatig last van vermoeide ogen. We noemen ze daarom ook wel ‘computer ogen’. Hoe dat komt? Doordat je tijdens het staren naar een beeldscherm – zoals dat van een computer of laptop – veel te weinig met je ogen knippert. Normaal gesproken doe je dat zo’n 20 keer per minuut, maar wanneer je je focust op een scherm neemt die frequentie af tot slechts zo’n 5 keer per minuut. Je ogen worden daardoor onvoldoende bevochtigd en drogen uit. Ze gaan branden, jeuken en voelen pijnlijk aan.

Bovendien kunnen ze ook gaan tranen, doordat je traanklieren als reactie op het beperkte knipperen van je ogen extra veel traanvocht gaan produceren. Dit is dan helaas vaak traanvocht van lage kwaliteit, waardoor de balans in je ogen niet herstelt. Je ogen raken steeds meer vermoeid van het harde werken en je klachten nemen toe. Heb je regelmatig last van vochtige ogen tijdens het werken achter een computer? Dan is de kans dus groot dat je klachten hiervandaan komen en dat je last hebt van zogenaamde ‘computer ogen’.

Oogspray bij computerogen

Computerogen oogdruppels

De Similasan Computer Ogen 2in1-spray breng je eenvoudig aan op gesloten ogen, waarna je vrijwel direct het kalmerende effect voelt. Je contactlenzen uitdoen is niet nodig en zelfs met make-up kun je deze spray gebruiken, want hij vlekt niet. Ideaal dus om altijd bij de hand te hebben, zowel onderweg als op kantoor!

Tranen jouw ogen veel als gevolg van vermoeidheid, bekijk dan snel waar je Similasan Computer Ogen oogdruppels of Computer Ogen 2in1-spray kunt kopen. Dat kan bij een van de vele online en offline verkooppunten van Similasan, of gewoon in onze eigen webshop!

De Computer Ogen oogdruppels van Similasan bevatten de geneeskrachtige kruiden Euphrasia officinalis (ogentroost) en Crocus sativus (saffraankrokus). Beide natuurlijke ingrediënten werken verlichtend en dragen bij aan een natuurlijk herstel van de balans in je ogen. Ze bieden snel en effectief verzachting, waardoor je al gauw na het toedienen van de druppels weer fris uit je ogen kijkt. Extra handig aan de oogdruppels van Similasan is dat je ze eenvoudig aanbrengt met de handige druppelaar waarvan elk flesje is voorzien. Zo heb je geen aparte hulpmiddelen nodig om de oogdruppels te gebruiken! Je legt gewoon een flesje Similasan Computer Ogen oogdruppels in het dashboardkastje van je auto en je weet zeker dat je nooit met tranende ogen langs de kant hoeft te gaan staan – hoogstens even om je druppels toe te dienen en daarna je weg weer te vervolgen.

Naast de Similasan Computer Ogen oogdruppels bestaat er echter nog een oplossing voor prikkende tranende ogen als gevolg van vermoeidheid: de Similasan Computer Ogen 2in1 spray. Deze handige 2in1-oplossing verbetert de bevochtiging van het oogoppervlak en de oogleden door de natuurlijke beschermlaag van het oog te herstellen en te stabiliseren. Je ogen zijn weer voldoende vochtig, waardoor je traanklieren kunnen kalmeren en je blik weer helder wordt. En dat tot wel 4 uur lang!

Waar nog meer te koop?

Verkrijgbaar o.a. bij:

Tranende ogen door hitte of kou

Je ogen kunnen dus vermoeid raken en gaan tranen doordat je te weinig met je ogen knippert, maar het kan ook gebeuren doordat de lucht om je heen te droog is. Wanneer je in de zomer bijvoorbeeld langdurig in een ruimte met airconditioning werkt of een verre vliegreis maakt. En in de winter, wanneer de verwarming elke dag aanstaat. Zelfs in droge hitte op een vakantieoord kun je last krijgen van tranende ogen, juist omdat je ogen daar zo sterk uitdrogen.

Ook in deze gevallen raken je ogen oververmoeid, doordat ze zo hard moeten werken om vochtig genoeg te blijven om je zicht niet te belemmeren. Geef ze dan een welverdiende oppepper met de Similasan Computer Ogen oogdruppels of Computer Ogen 2in1-spray, zodat je ogen snel weer tot rust komen en de natuurlijke beschermlaag van je oog zich herstelt.

Contactlenzen dragen zonder last of pijn

Tranende ogen door het dragen van contactlenzen

De oplossing? Allereerst je contactlenzen goed schoonmaken, op tijd uit doen en regelmatig laten controleren. Helpt dat niet voldoende, dan kunnen de Similasan Computer Ogen oogdruppels of Computer Ogen 2in1-spray je ogen ondersteunen bij het herstellen en stabiliseren van de natuurlijke beschermlaag van je oog, zodat je je contactlenzen weer pijnloos en met veel plezier kunt dragen. Net zoals alle andere oogdruppels van Similasan kun je deze oogproducten namelijk veilig gebruiken in combinatie met contactlenzen. Met tegenzin je bril opzetten is dus nergens voor nodig!

Heb je constant tranende ogen, terwijl je nergens allergisch voor bent, geen last hebt van een oogontsteking en zelfs niet langdurig naar een beeldscherm staart? Maar draag je wel elke dag contactlenzen? Dan zou daarin wel eens de oorzaak van je vochtige ogen kunnen schuilen.

Veel contactlensdragers hebben regelmatig last van tranende ogen. Doordat ze hun contactlenzen te lang dragen, niet goed schoonmaken of niet op de juiste manier gebruiken. Contactlenzen zijn een prachtig middel om je zicht te verbeteren zonder een bril te hoeven dragen, maar ze moeten wel op je oogoppervlak kunnen drijven. Je ogen moeten dan ook hard werken om het oogoppervlak vochtig genoeg te houden. Lukt dan niet, dan kun je last krijgen van brandende tranende ogen, waardoor je zicht juist alleen maar slechter wordt.

Hooikoorts en sporten
Vermoeide ogen opgelost met Similasan oogdruppels

Tranende ogen bij ouderen

Wie ouder wordt ervaart het na verloop van tijd zelf: ouderdom komt met gebreken. Dat geldt ook voor je ogen. Zo kunnen bepaalde aandoeningen zoals diabetes of problemen met je schildklier de oorzaak zijn van waterige ogen, maar kan het ook een bijwerking zijn van medicatie die je slikt voor een compleet andere ziekte of aandoening.

Daarnaast kan het ook voorkomen dat je geen enkele oorzaak vindt voor je tranende ogen, behalve je leeftijd zelf. De kwaliteit van je traanvocht gaat achteruit, waardoor je ogen ongemerkt uitdrogen en je traanklieren als reactie daarop alleen maar meer traanvocht gaan produceren. Hierdoor raken je ogen steeds meer vermoeid, omdat ze tevergeefs blijven proberen je oogoppervlak voldoende te bevochtigen. Helaas valt veroudering niet tegen te gaan, maar dat betekent niet dat er niets te doen valt aan je tranende ogen. Gebruik de Similasan Computer Ogen oogdruppels of Computer Ogen 2in1-spray om je vermoeide ogen een frisse oppepper te geven en je kunt weer opgelucht ademhalen. Je ogen komen tot rust en jij daarmee ook!

Wat te doen tegen tranende ogen?

De vraag ‘Wat te doen tegen tranende ogen?’ valt dus niet eenduidig te beantwoorden. Het hangt er vanaf waar je tranende ogen door veroorzaakt worden. Op de vraag bij wie je moet zijn als je last hebt van je tranende ogen hebben we echter wel een eenvoudig antwoord: Similasan.

Als oogspecialist ontwikkelt Similasan namelijk al sinds 1980 specifieke oplossingen voor specifieke oogproblemen. Dat doen we in Zwitserland, waar we natuurlijke ingrediënten van hoge kwaliteit gebruiken om oogproducten te produceren die je ogen op milde en effectieve wijze kalmeren en zo je klachten verlichten. Al deze specifieke oogproducten vind je in onze webshop, maar ook bij je lokale supermarkt of drogisterij. Een compleet overzicht van alle verkooppunten, zowel online als bij jou in de buurt, vind je hier. Kies de juiste oogdruppels voor jouw tranende ogen en binnen een mum van tijd komen je ogen weer tot rust!

© 2021 Similasan. All rights reserved. | Disclaimer