Vermoeide ogen

Vermoeide ogen

Steeds meer mensen zitten regelmatig achter de computer. Sommigen vanwege hun werk of hobby zelfs hele dagen. Langdurig staren naar je desktop of laptopscherm brengt herkenbare maar vervelende klachten met zich mee. Zoals een branderig, gespannen en droog gevoel in je ogen. Tellen we deze klachten bij elkaar op dan kunnen we ook wel spreken van ‘vermoeide ogen’, oftewel vermoeide ogen door langdurig computergebruik. Voor velen helaas een herkenbare kwaal.

Er zijn echter ook andere oorzaken die kunnen leiden tot vermoeide ogen. Hooikoorts bijvoorbeeld, maar ook een zwangerschap en het droge ogen syndroom. In dit artikelen vertellen wij je alles over de oorzaken en symptomen van vermoeide ogen én leggen wij je uit hoe je zo snel mogelijk van die vermoeide ogen afkomt!

Wat te doen bij vermoeide ogen?

Heb je regelmatig last van vermoeide ogen, dan ben je niet de enige. Steeds meer mensen klagen zo nu en dan over pijnlijke en vermoeide ogen. Wanneer je ogen moe zijn kunnen ze droog aanvoelen, gaan branden en jeuken. Je raakt je concentratie kwijt, je zicht wordt wazig en in het ergste geval moet je je bezigheden neerleggen omdat het niet veilig of verantwoord meer is om door te gaan. Eerst je vermoeide ogen verhelpen! Maar hoe doe je dat? Daarvoor is het belangrijk om na te gaan wat de oorzaak is van je vermoeide ogen. Heb je soms computerogen, ben je zwanger of lijd je aan een allergie zoals hooikoorts?

Geen jeukende ogen en vermoeide ogen met Similasan oogdruppels

Oorzaken van vermoeide ogen

Langdurig computer- of laptopgebruik is namelijk een van de belangrijkste oorzaken van vermoeide ogen, maar er zijn meerdere omstandigheden die voor vermoeide ogen kunnen zorgen. Wij zetten de meest voorkomende oorzaken voor je op een rijtje.

Vermoeide ogen door langdurig beeldschermgebruik

Krijg je regelmatig last van vermoeide ogen wanneer je achter een computer werkt? Dan heb je last van zogenaamde ‘computer ogen’. Je krijgt droge vermoeide ogen omdat je tijdens het kijken naar een beeldscherm te weinig met je ogen knippert. Onder normale omstandigheden, wanneer we bijvoorbeeld een wandeling maken in de buitenlucht, knipperen we zo’n 20 keer per minuut met onze ogen. Ben je gefocust op een beeldscherm, dan neemt die frequentie af tot slechts zo’n 5 keer per minuut. Je ogen worden veel te weinig bevochtigd, waardoor ze droog aan gaan voelen. Het gevolg? Branderige en vermoeide ogen. Je kunt zelfs rode ogen krijgen van vermoeidheid, omdat je ogen steeds meer geïrriteerd raken. Ook kan het voorkomen dat je ogen juist waterig worden, omdat je traanklieren als reactie op deze irritatie overmatig veel traanvocht gaan produceren.

Hetzelfde kan gebeuren wanneer je je verdiept in een goed boek, een poosje televisiekijkt of een lange autorit maakt. Je kunt je vast voorstellen dat vermoeide ogen vooral in die laatste situatie niet alleen vervelend, maar ook gevaarlijk kunnen zijn. Zijn je ogen vermoeid, dan kun je je niet meer goed focussen op de weg en op andere automobilisten. Worden je ogen waterig, dan vertroebelt bovendien je zicht. En heb je extreem vermoeide ogen, dan kun je ook nog eens last krijgen van vermoeide oogleden en wordt het steeds moeilijker om je ogen open te houden.

Vermoeide ogen wil je tijdens het autorijden dan ook zoveel mogelijk voorkomen en als dat niet lukt, zo snel mogelijk verhelpen! Uiteraard vertellen we je verderop in dit artikel hoe je dat doet, maar eerst bespreken we nog een aantal andere mogelijke oorzaken van vermoeide ogen.

Vermoeide ogen door hooikoorts

Heb je vooral in het voorjaar en de zomer vaak last van zere ogen, ben je dan ook regelmatig moe en kriebelt je neus? Dan zou je wel eens last kunnen hebben van vermoeide ogen door hooikoorts. We noemen ze ook wel ‘hooikoorts ogen’: vermoeide, branderige ogen als gevolg van een allergie voor pollen. Zo’n 1,5 miljoen Nederlanders lijden aan deze allergie, waar de een meer last van heeft dan de ander. Wat ze echter allemaal gemeen hebben is dat ze in meer of mindere mate overgevoelig zijn voor pollen: de poederachtige substanties die de bestuiving van planten en bloemen verzorgen. Deze pollen worden door de wind meegevoerd en zijn zo klein dat je ze met het blote oog niet of nauwelijks ziet. Ze zijn er echter wel, dat kunnen mensen met een pollenallergie beamen!

Wie geen hooikoorts heeft merkt er niets van wanneer het pollenseizoen begint: de pollen dringen ook bij hen naar binnen in de slijmvliezen van hun ogen, neus en mond, maar lokken daar geen allergische reactie uit. Wie lijdt aan hooikoorts merkt echter meteen dat de planten weer beginnen te bloeien: een verstopte of juist loopneus, jeuk, niesbuien en droge, branderige of anderszins geïrriteerde en vermoeide ogen zijn het resultaat.

Oogdruppels oogsprays en oogdoekjes tegen geirriteerde ogen

Vermoeide ogen door zwangerschap

Van hooikoorts heb je helaas in principe je hele leven last, al kunnen de klachten van jaar tot jaar wel wisselen. Uiteraard hangt dat ook af van de hoeveelheid pollen die in de lucht zweven en andere omstandigheden zoals de windrichting en luchtvochtigheid. Verander je van woonplaats, dan zou je opeens wel eens veel meer of minder last kunnen hebben van je pollenallergie!

Een oorzaak van vermoeide ogen die echter altijd tijdelijk is, is een zwangerschap. Onder invloed van hormonen kan de samenstelling van je traanvocht veranderen en kan ook je traanproductie teruglopen, waardoor je last kunt krijgen van droge en vermoeide ogen. Veel vrouwen merken bijvoorbeeld dat ze hun lenzen niet meer verdragen tijdens hun zwangerschap, omdat ze onvoldoende traanvocht van goede kwaliteit produceren om het oogoppervlak nat genoeg te houden. Daarbij komt ook nog eens dat veel (aanstaande) moeders enige mate van stress ervaren tijdens de zwangerschap en dat zij aan het eind van de zwangerschap vaak al kampen met gebroken nachten. Het zijn allemaal factoren die kunnen bijdragen aan zeer vermoeide ogen.

Gelukkig wordt het beter! Ook al kan het een hele poos duren voordat je als kersverse moeder weer rustig slaapt en je hormoonspiegels gestabiliseerd zijn, na verloop van tijd zullen je klachten steeds verder afnemen. En in de tussentijd hoef je natuurlijk niet onnodig pijn te lijden: ook voor vermoeide ogen als gevolg van een zwangerschap is er een snelle, effectieve en natuurlijke oplossing!

Vermoeide ogen door het droge ogen syndroom

Heb je eigenlijk altijd wel last van vermoeide droge ogen? Ongeacht het weer, je hormonen, beeldschermgebruik en andere tijdelijke of externe oorzaken? Dan zou je wel eens kunnen lijden aan het droge ogen syndroom. Je traanklieren maken dan chronisch te weinig traanvocht aan, of traanvocht van onvoldoende kwaliteit. Het gevolg is dat je last krijgt van oververmoeide ogen, omdat je ogen continu hard moeten werken om ervoor te zorgen dat je voldoende ziet. Helaas valt er niet veel te doen aan de oorzaak van dit probleem, al kun je natuurlijk wel nagaan of er bepaalde externe oorzaken zijn die je klachten verergeren. Bovendien vind je bij Similasan diverse natuurlijke oplossingen die je helpen je klachten snel te verlichten!

Andere externe oorzaken van vermoeide ogen

Naast bovengenoemde oorzaken van vermoeide ogen zijn er nog een aantal factoren die kunnen bijdragen aan het uitdrogen, irriteren en vermoeien van je ogen. Airconditioning of juist verwarming bijvoorbeeld, het (te lang) dragen van lenzen, bepaalde medicatie, je dieet, veroudering en onderliggende aandoeningen zoals diabetes. Sommige van deze oorzaken kunnen eenvoudig weggenomen worden, door bijvoorbeeld een bril te dragen en de airco uit te zetten. Andere oorzaken zijn helaas niet of moeilijker te verhelpen. Belangrijk is daarom de vraag: wat te doen tegen vermoeide ogen?

Tips tegen vermoeide ogen

De juiste behandeling voor vermoeide ogen hangt vanzelfsprekend af van de oorzaak die ten grondslag ligt aan de klachten die je ervaart.

Beeldschermogen

Heb je last van zware ogen en ben je moe van een hele dag naar je beeldscherm staren op het werk? Overleg dan met je leidinggevende over het nemen van korte pauzes. Door bijvoorbeeld elke 20 minuten heel even je ogen ergens anders op te richten – als is het maar het koffiezetapparaat – raken je ogen minder snel oververmoeid. Uiteraard is het ook belangrijk om na een paar uur een wat langere pauze te nemen. Loop dan het liefst even naar buiten, zodat je ogen frisse lucht krijgen! Dat is nog altijd de meest natuurlijke manier om je ogen te laten herstellen van langdurig beeldschermgebruik.

Vermoeide ogen door autorijden

Voor het maken van lange autoritten geldt vrijwel hetzelfde. Natuurlijk kun je niet zomaar elk half uur je ogen ergens anders op richten, maar je kunt wel om de zoveel tijd een parkeerplek opzoeken en een korte wandeling maken. Fijn om je ogen te laten rusten én om je benen te strekken!

Hooikoorts klachten

Heb je last van hooikoorts ogen, dan is het zaak om je ogen zoveel mogelijk te beschermen tegen al dat rondzwevende stuifmeel. Draag een zonnebril en ga het liefst naar buiten voordat de zon fel begint te schijnen of direct na een verfrissende regenbui. Op die momenten is de lucht een stuk schoner dan op een zomerse namiddag. Probeer bovendien zoveel mogelijk pollen buitenshuis te houden door je ramen niet de hele dag open te laten staan en je was binnenshuis te drogen.

Hormonale oorzaken

Vermoeide ogen als gevolg van hormoonschommelingen tijdens de zwangerschap zijn lastig te voorkomen; je hebt die hormonen immers nodig om je kindje veilig en gezond te laten groeien. Wel kun je bijvoorbeeld tijdelijk je lenzen verruilen voor een bril en extra vroeg naar bed gaan. Ook kun je letten op factoren die je klachten verergeren, zoals je dieet en het aanzetten van de airconditioning of verwarming. Alle beetjes helpen!

Verkrijgbaar o.a. bij:

Druppels voor vermoeide ogen

Toch zijn veel van de oorzaken van vermoeide ogen voor de meeste mensen dagelijkse handelingen, wat betekent dat het voorkomen van vermoeide ogen best een opgave is. Gelukkig bestaan er laagdrempelige manieren om je vermoeide ogen een snelle, prettige oppepper te geven. Daarvoor ben je bij Similasan op de juiste plek!

Bij Similasan ontwikkelen we namelijk al sinds 1980 natuurlijke oogdruppels voor diverse oogklachten, waaronder vermoeide ogen. Dat doen we vanuit Zwitserland, met de bekende hoogwaardige Zwitserse kwaliteit. We gebruiken natuurlijke ingrediënten zoals kamille en ogentroost om je klachten op milde wijze te verlichten en verzachten. Onze oogspecialisten weten precies welke ingrediënten effectief zijn bij welke klachten en produceren zo voor elk oogprobleem een specifieke oplossing. Zo ook voor vermoeide ogen!

Ben je benieuwd waar je onze natuurlijke oogproducten kunt vinden? Neem dan alvast een kijkje in onze webshop of ga naar het overzicht van verkooppunten en vind een adres bij jou in de buurt.

Waar nog meer te koop?

Oogdruppels tegen vermoeide ogen

De hoogwaardige oogproducten van Similasan voor vermoeide ogen, ook wel computer ogen genoemd, zijn speciaal door onze oogspecialisten ontwikkeld om vermoeide ogen een aangename boost te geven. Ze zijn er in twee varianten: Computer Ogen Oogdruppels en Computer Ogen 2in1 Spray.

Computer Ogen Oogdruppels

We noemen ze Similasan Computer Ogen Oogdruppels omdat meer dan 50% van de computergebruikers regelmatig last heeft van vermoeide ogen. Dat betekent echter niet dat deze oogdruppels alleen gebruikt kunnen worden bij vermoeide ogen als gevolg van langdurig beeldschermgebruik! Ze geven vermoeide ogen een verfrissende opsteker, ook in de auto, tijdens het lezen of bij zware ogen als gevolg van veroudering.

Dat doen ze dankzij de geneeskrachtige kruiden Euphrasia officinalis (ogentroost) en Crocus sativus (saffraankrokus). Deze natuurlijke ingrediënten hebben een verlichtend effect en zorgen ervoor dat de balans in je ogen zich herstelt. Ze werken snel en effectief, zonder je zicht te belemmeren. Dat maakt ze ook ideaal voor gebruik onderweg! Je hebt namelijk geen hulpmiddelen nodig om de oogdruppels van Similasan aan te brengen, dankzij de eenvoudige druppelaar waarvan elk flesje oogdruppels is voorzien. Bovendien kun je Similasan Computer Ogen oogdruppels ook gebruiken in combinatie met contactlenzen. Elk flesje is na opening 3 maanden houdbaar, dus je kunt gerust er gerust eentje in het dashboardkastje leggen zodat je altijd veilig op pad gaat!

Computer ogen 2in1 spray

Gebruik je liever een spray, kies dan voor de Similasan Computer Ogen 2in1 spray. Deze praktische 2in1-oplossing herstelt en stabiliseert de natuurlijke beschermlaag van het oog, waardoor de bevochtiging van het oogoppervlak en de oogleden verbetert. Zo krijgen je vermoeide ogen de frisse oppepper waar ze zo naar snakken!

Je brengt de spray eenvoudig aan op gesloten ogen, ook wanneer je contactlenzen of make-up draagt. Vrijwel meteen ervaar je verlichting van je klachten, die tot wel 4 uur lang aanhoudt. Ideaal dus voor onderweg, maar ook gewoon voor achter je bureau – als je toch echt nog even door moet werken of studeren.

Kunnen jouw vermoeide computer ogen wel een oppepper gebruiken? Bekijk dan hier waar je de Similasan Computer Ogen Oogdruppels of Computer Ogen 2in1 spray kunt vinden.

Natuurlijke behandelingen voor Vermoeide ogen.

Last van ogen

Bij Similasan weten we: geen enkele oogklacht is hetzelfde. Daarom vraagt iedere oogkwaal om een specifieke oplossing die de juiste bestanddelen bevat voor een snelle werking. Om jou meer inzicht te bieden in de verscheidenheid aan oogklachten hebben we de Oogklachtenwijzer ontwikkeld. Hierin vind je informatie en kenmerken van veelvoorkomende oogklachten en kun je direct meer lezen over de oplossingen die Similasan biedt. Wij zijn namelijk expert op het gebied van het verlichten van oogklachten en we hebben voor elke oogklacht een speciaal product ontwikkeld. Wel zo effectief!

Droge ogen

Zo koop je voor droge ogen onze Similasan Droge Ogen Oogdruppels of onze Similasan Optimoist Double Action Droge en Geïrriteerde Ogen Spray. Beide producten zijn speciaal ontwikkeld voor droge ogen die het gevolg zijn van bijvoorbeeld een verminderde traanproductie, het dragen van contactlenzen, droge hitte of veroudering. Drogen je ogen door deze of andere oorzaken uit, dan kun je last krijgen van een pijnlijk branderig gevoel en kan zelfs je zicht wazig worden. Vervelend én onveilig! De Similasan Droge Ogen Oogdruppels hydrateren, verzachten en kalmeren je droge ogen direct. Ze bevatten de natuurlijke ingrediënten Euphrasia officinalis (ogentroost) en Calendula officinalis (goudsbloem). Deze geneeskrachtige kruiden hebben een verlichtend en rustgevend effect. Bovendien dragen ze bij aan een gezond herstel van de oogfunctie. Je brengt de druppels eenvoudig aan met de handige druppelaar en je zicht blijft altijd helder, ook wanneer je de druppels gebruikt in combinatie met contactlenzen.

Geef je toch liever de voorkeur aan een spray, dan biedt de Similasan Optimoist Double Action Droge en Geïrriteerde Ogen Spray uitkomst. Net zoals de Similasan Droge Ogen Oogdruppels biedt ook deze spray direct verlichting bij droge en geïrriteerde ogen. De handige 2in1-oplossing stabiliseert en herstelt de natuurlijke beschermlaag van het oog en biedt tot wel 4 uur verzachting. Bovendien kun je ook deze spray veilig in combinatie met contactlenzen gebruiken en vlekt hij zelfs niet in combinatie met make-up. Ideaal dus voor onderweg!

Extreem droge ogen

Heb je last van extreem droge ogen, dan kun je het beste kiezen voor de Similasan Droge Ogen Extra Comfort Oogdruppels. Deze oogdruppels zijn specifiek bedoeld voor wie lijdt aan het droge ogen syndroom. Zijn je ogen chronisch te droog, dan kun je namelijk last krijgen van een continue oogirritatie, die kan leiden tot oogontstekingen en zelfs littekens aan het oog. Om dat te voorkomen kun je je ogen het beste regelmatig verzachten met de Droge Ogen Extra Comfort Oogdruppels van Similasan. Deze oogdruppels bevatten hyaluronzuur en aloë vera die je droge en vermoeide ogen snel en langdurig bevochtigen. Ze beschermen en herstellen de traanfilm en helpen zo bij het behoud van voldoende traanvocht in het oog. Dankzij de slimme vingergrip zijn ook deze oogdruppels handig te doseren en net zoals alle andere oogdruppels van Similasan kun je ze gewoon gebruiken als je contactlenzen draagt.

Wil je weten waar je oogdruppels voor droge en vermoeide ogen kunt kopen? Bekijk dan hier het overzicht met offline verkooppunten of neem een kijkje in onze webshop!

Allergie ogen

Wie niet alleen last heeft van vermoeide, maar vooral ook van jeukende, brandende en tranende of juist droge ogen als gevolg van een allergie, kan het beste kiezen voor de Similasan Hooikoorts Oogdruppels. Bij hooikoorts, maar ook bij een andere allergie zoals een huisstofmijtallergie of een allergie voor huisdieren. Similasan Hooikoorts oogdruppels hydrateren en kalmeren de geïrriteerde ogen. Dat doen ze dankzij wederom twee geneeskrachtige kruiden: Euphrasia officinalis (ogentroost) en Cardiospermum halicacabum (blaasjeswingerd). Deze natuurlijke bestanddelen hebben een verkoelend en kalmerend effect, waardoor ze snel verlichting bieden bij allergie ogen. Je vindt de Similasan Hooikoorts oogdruppels gewoon bij Albert Heijn, Etos of Kruidvat! Of bij een van de vele andere offline én online verkooppunten.

Rode, branderige of geïrriteerde ogen

Speciaal voor rode, branderige of geïrriteerde ogen ontwikkelden we bij Similasan Rode Ogen oogdruppels. Deze oogdruppels bevochtigen en kalmeren ogen die geïrriteerd zijn geraakt door bijvoorbeeld een vuiltje, een ontsteking of de brandharen van processierupsen. Ze bevochtigen de ogen, zorgen voor verfrissing en brengen je ogen zo weer gauw tot rust. Uiteraard zijn ze te gebruiken in combinatie met contactlenzen, dien je ze eenvoudig toe met de handige druppelaar en zijn ze net als alle andere oogdruppels van Similasan 3 maanden houdbaar na opening.

De Rode Ogen Oogdruppels bevatten als geneeskrachtige kruiden Euphrasia officinalis (ogentroost) en Viola Tricolor (driekleurige viool). Deze natuurlijke ingrediënten hebben een verlichtend en rustgevend effect, waarmee ze een gezond herstel van de oogfunctie stimuleren. Mocht je echter flink veel last hebben van een ontstoken oog of een kind hebben met ontstoken oogjes, kies dan voor de Similasan Reinigende Oogdoekjes Nr. 1. Deze oogdoekjes bevatten een milde dosis kamille, waarmee ze de ogen ontsmetten en kalmeren. Ze bieden snel verlichting bij ontstoken ogen en zijn al te gebruiken vanaf de geboorte. Heel erg fijn om je baby na het slapen te kunnen verlossen van zijn door afscheiding dicht gekleefde oogjes!

Gerstekorrels

Oudere kinderen en volwassenen hebben over het algemeen minder vaak last van ontstoken ogen, maar kunnen wel te maken krijgen met gerstekorrels. Speciaal voor dat probleem ontwikkelden we bij Similasan Gerstekorrel Oogdruppels. Je kunt een gerstekorrel immers niet verhelpen, maar wel de irritatie die deze oplevert verzachten en ergere problemen voorkomen. Euphrasia officinalis (ogentroost) en Hamamelis virginiana (Amerikaanse toverhazelaar) kalmeren en verzorgen je door een gerstekorrel geïrriteerde oog. Daarnaast werken deze oogdruppels ook nog eens ontstekingsremmend, waardoor het risico op een oogontsteking afneemt. Dat is nog eens mooi meegenomen!

Oogdruppels tegen vermoeide ogen

Bij Similasan ben je dus absoluut aan het juiste adres wanneer je verlichting zoekt bij vermoeide ogen, maar ook bij droge ogen, allergie ogen en rode ogen. Voor elke specifieke oogklacht is er een specifieke oplossing. En die vind je gewoon bij je lokale supermarkt of drogisterij, maar natuurlijk ook in onze webshop.

Kom je er zelf niet aan uit welk oogproduct het meest geschikt is voor jouw oogklacht? Neem dan een kijkje in onze Oogklachtenwijzer. Daarin vind je een compleet overzicht van oogklachten en de bijbehorende oplossing van Similasan!

© 2021 Similasan. All rights reserved. | Disclaimer