Top 10 oorzaken van droge ogen

Top 10 oorzaken van droge ogen

Het maakt je moe, je krijgt er jeuk van, er kunnen zelfs ontstekingen ontstaan én je gaat ervan in je ogen wrijven (wat dus averechts werkt): droge ogen. Deze veel voorkomende en o zo vervelende klacht heeft diverse oorzaken die soms helaas moeilijk te vermijden zijn. Denk aan computergebruik, medicijngebruik, veroudering of het dragen van contactlenzen. Wat is de oorzaak van jouw droge ogen? Wij zetten de top 10 met belangrijkste oorzaken op een rij. 

In dit artikel gaan we niet alleen in op de oorzaken van droge ogen. Ook helpen we je een handje door fijne producten tegen droge ogen te tippen die je klachten snel kunnen verzachten. Want ja: gelukkig bestaan die én zijn ze gewoon bij de drogist te vinden.

Similasan Droge Ogen oogdruppels

Dit zijn 10 veel voorkomende oorzaken van droge ogen

1. Droge ogen door computergebruik

Wie lang naar een computerscherm (of het scherm van een tablet, televisie of telefoon) kijkt, knippert minder vaak én minder volledig. In plaats van gemiddeld 20 keer per minuut, knippert een beeldschermgebruiker vaak slechts 5 keer per minuut. Daardoor vindt meer verdamping van de tranen plaats en wordt het risico op droge ogen groter.

2. Droge ogen door contactlensslijtage

Draag je contactlenzen en heb je het gevoel dat lenzen de oorzaak zijn van je droge ogen? Dat zou heel goed kunnen. Hoewel het exacte verband nooit wetenschappelijk is aangetoond, kiezen veel mensen met droge ogen ervoor om hun contactlenzen niet langer te dragen. Een verstrekkende maatregel… daarom zijn er droge ogen oogdruppels op de markt die tegelijk met het dragen van contactlenzen gebruikt kunnen worden.

3. Droge ogen door veroudering

Ben je de leeftijd van 50 gepasseerd? Dan stijgt de kans op droge ogen helaas aanzienlijk. Veroudering is een belangrijke oorzaak voor droge ogen.

4. Droge ogen door de menopauze

Ook de overgang speelt een rol. Vrouwen die in de menopauze zitten, hebben vaker last van droge ogen dan mannen van dezelfde leeftijd.

Natuurlijke behandelingen tegen droge ogen.

5. Droge ogen door omgevingsfactoren

Waait het flink, is het weer heel droog, staat de airco hard te blazen of bevind je je vaak in ruimtes met luchtverwarmings-systemen, dan verhoogt dat de kans op droge ogen aanzienlijk. Werk je op een kantoor of elders binnen in een pand? Dan heb je vast wel eens gemerkt dat de airconditioning in de zomer of verwarming in de winter voor heel droge lucht kan zorgen in het gebouw.

6. Droge ogen door vliegen

Vlieg je vaak? Dan hoeven we je vast niet te vertellen dat de lucht in het vliegtuig extreem droog is – en dat je hierdoor behoorlijk last van droge ogen kunt krijgen. Dit komt doordat de lucht in de cabine voor de motoren wordt afgetapt en door een airconditioning systeem wordt geleid. Daarna wordt de lucht op temperatuur gebracht. De lucht bevat op zo’n grote hoogte minder water, daardoor ontstaat een droge lucht in de cabine.

7. Droge ogen door gezondheidsomstandigheden

Diabetes, schildklieraandoeningen, lupus en artritis; dit soort ziekten kunnen allemaal verband houden met droge ogen. Ook als je rookt verhoog je de kans op oogproblemen.

8. Droge ogen door medicijnen

Soms ontstaan symptomen van droge ogen door het gebruik van bepaalde medicijnen zoals antidepressiva, de anticonceptiepil, antihistaminica en bloeddrukmedicijnen.

Vermoeide ogen opgelost met Similasan oogdruppels

9. Droge ogen door ooglidproblemen

Droge ogen en droge oogleden kunnen ook ontstaan doordat de ogen niet volledig worden gesloten tijdens het knipperen of slapen. Deze aandoening heet lagophthalmus en vraagt om een goede behandeling. Onbehandelde ooglidproblemen kunnen namelijk een zweer op het hoornvlies veroorzaken.

10. Droge ogen door het droge ogen-syndroom

Heb je er weleens van gehoord, het droge ogen-syndroom? We hebben allemaal weleens last van droge ogen, maar heb jij in ernstige mate last van deze oogklacht dan spreken we van het droge ogen-syndroom. Dit ontstaat door een chronisch gebrek aan voldoende smering en vocht op het oogoppervlak. Mensen met het droge ogen-syndroom kunnen last krijgen van constante oogirritatie, een oogontsteking en soms zelfs littekens op het oogoppervlak. Herken je je in deze symptomen, dan is het om te weten dat ‘gewone’ droge ogen oogdruppels vaak niet volstaan. Als oogspecialist ontwikkelde Similasan om die reden speciale druppels voor mensen met zeer droge ogen; de Droge Ogen Extra Comfort Oogdruppels.

Zo reken je af met droge ogen!

Genoeg over de oorzaken en symptomen van droge ogen, het is tijd voor oplossingen! Voor een droge ogen behandeling ben je bij Similasan aan het juiste adres. Als specialist in specifieke oogoplossingen zijn onze droge ogen druppels, doekjes en sprays stuk voor stuk speciaal ontwikkeld voor droge ogen op basis van natuurlijke bestandsdelen en bieden snelle verlichting en kalmering. De beste producten tegen droge ogen op een rij:

Wil je onze oogdruppels voor droge ogen of één van de andere producten bestellen? Dat kan eenvoudig online of in één van de vele verkooppunten. De hydraterende en kalmerende werking zal een verademing zijn voor jouw droge ogen.

© 2021 Similasan. All rights reserved. | Disclaimer