Jeukende ogen

Jeukende ogen

Jeukende ogen zorgen voor vervelende klachten die je dagelijkse bezigheden kunnen verstoren. Weliswaar is het vaak een onschuldige kwaal; je wilt er wel het liefst zo snel mogelijk vanaf. Vraag jij je af wat je kunt doen om jeukende ogen en jeukende oogleden te verzachten en eventueel te voorkomen? Dan ben je bij de experts van Similasan aan het juiste adres. Wij vertellen je waarom je ogen jeuken en vooral: wat helpt tegen jeukende ogen!

Waarom jeuken mijn ogen?

Allereerst is het belangrijk om te weten dat je niet de enige bent die kampt met jeukende ogen. Oogklachten komen bij véél meer mensen voor. Bijna iedereen heeft in zijn of haar leven wel eens last van droge ogen, rode ogen, geïrriteerde ogen of jeukende ogen. Je ogen worden de hele dag door aan wisselende omstandigheden blootgesteld, wat ze erg kwetsbaar maakt. Tegelijkertijd heb je je ogen hard nodig, dus is het belangrijk om jeukende ogen zo veel mogelijk te voorkomen en – als dat niet lukt – te verhelpen. De mogelijke oorzaken van jeukende ogen lopen sterk uiteen. We zetten er een aantal voor je op een rijtje!

Jeukende ogen door hooikoorts

Een van de meest bekende oorzaken van jeukende ogen is hooikoorts. Hooikoorts is een allergie voor pollen die vooral in de lente en zomer in de lucht hangen. Wanneer mensen met een pollenallergie in aanraking komen met het vrijgekomen stuifmeel dat door de wind wordt meegevoerd, raken hun slijmvliezen geïrriteerd. Kleine bloedvlaatjes in het slijmvlies verwijden en er ontstaat een ontsteking. Hierdoor gaan de ogen vaak tranen, raken ze opgezwollen en ontstaan klachten zoals jeuk.

Typisch aan hooikoorts (en andere allergische reacties) is dat het vaak niet eens per se de ogen zelf zijn die jeuken, maar vooral de oogleden. De jeukende oogleden zwellen op, worden rood en kunnen eveneens zorgen voor extra traanproductie en oogirritatie. Naast je ogen kan bovendien ook je neus gaan jeuken en kun je last krijgen van niesbuien. Dikke pech voor jou wanneer je hooikoorts hebt!

Hooikoorts voorkomen is immers lastig. Zelfs al zou je de hele zomer thuis blijven zitten – en dat wil je natuurlijk niet – dan nog weten de pollen hun weg naar binnen vaak te vinden. Onder de schoenen van je gezinsleden bijvoorbeeld of via het raam, wanneer je even wat frisse lucht door je slaapkamer wilt laten waaien. Je kunt dus maar beter accepteren dat je hooikoorts hebt, je best doen om zoveel mogelijk klachten te voorkomen en speciale hooikoorts oogdruppels gebruiken om je jeukende, brandende, droge of anderszins geïrriteerde ogen te verzachten. En wellicht biedt het enige troost om te weten dat je niet de enige bent: maar liefst circa 1,5 miljoen Nederlanders hebben last van hooikoorts!

Wat te doen tegen hooikoorts ogen?

Wat zij kunnen doen om jeukende ogen door hooikoorts te voorkomen is de actuele pollenverwachting en de weersvoorspelling in de gaten houden om te controleren hoe hoog het risico op hooikoortsklachten is. Bij droog weer met veel wind worden de meeste pollen verspreid, een stuk minder dan wanneer het regent. Zie je dat er regen wordt voorspeld voor later op de dag, dan kan het zich dus lonen om je wandeling uit te stellen tot na die regenbui. De kans op jeukende ogen is daarna een stuk minder! Het is echter ook een idee om juist vroeg op de ochtend naar buiten te gaan, voordat de lucht is opgewarmd. Ook dan zweven er over het algemeen minder pollen in de lucht dan vanaf het moment waarop de zon echt doorbreekt. Middenin de zomer is het ’s ochtends bovendien een stuk aangenamer dan later op de dag: zo sla je twee vliegen in één klap!

Daarnaast is het aan te raden om wanneer je naar buiten gaat, een zonnebril te dragen. Zo bescherm je de slijmvliezen van je ogen tegen in je gezicht waaiend stuifmeel. Ze vallen echter ook op je haren, je kleding, de vacht van je huisdieren, je schoenen, de vensterbanken – alles wat contact maakt met de wind. Het is daarom belangrijk om zowel jezelf als je huisdieren, je kleding en je huis regelmatig te wassen. En die schone was, die hang je natuurlijk absoluut niet buiten op om te drogen! Dat is vragen om problemen, want zo haal je de pollen direct weer in huis.

Ondanks al deze manieren om je slijmvliezen zoveel mogelijk te beschermen tegen de pollen waarvoor je allergisch bent, is het onmogelijk om hooikoorts klachten volledig te voorkomen. Daarom is het aan te raden altijd een flesje Similasan Hooikoorts oogdruppels in huis én in je tas te hebben. Zo kun je branderige, droge of jeukende ogen direct verzachten en voorkom je ergere klachten.

Geen jeukende ogen en vermoeide ogen met Similasan oogdruppels

Natuurlijke behandelingen voor jeukende ogen.

Oogdruppels oogsprays en oogdoekjes tegen geirriteerde ogen

Jeukende ogen door een andere allergie

Naast hooikoorts zijn er nog meer allergieën die jeukende ogen kunnen veroorzaken. Een huisdierenallergie is er daar één van. Mensen die allergisch zijn voor bijvoorbeeld honden, katten of vogels zijn vaak gevoelig voor de huidschilfers of veren van deze dieren. Ademen ze deze deeltjes in, dan krijgen ze last van symptomen zoals niesen en jeukende ogen.

Hetzelfde geldt voor huisstofmijt: kleine witte beestjes die veel voorkomen op stoffen in huis, zoals beddengoed, tapijten en gordijnen. Iemand met een huisstofmijtallergie reageert op de uitwerpselen van huisstofmijt met klachten zoals tranende of jeukende ogen en ademhalingsproblemen. In tegenstelling tot een hooikoortsallergie komen jeukende ogen door een huisstofmijtallergie voornamelijk in de herfst en winter voor, omdat we dan meer tijd binnen doorbrengen en ons huis over het algemeen minder luchten.

Jeukende ogen kunnen daarnaast ook ontstaan door een allergie voor bijvoorbeeld parfumstoffen en andere bestanddelen van cosmetica. Zeker wanneer je make-up of gezichtscrème gebruikt waar je gevoelig voor bent, kun je last krijgen van rode, tranende of jeukende ogen. De oplossing is in dat geval echter vaak wel simpel: gebruik speciale producten die geschikt zijn voor gevoelige ogen.

Andere oorzaken van jeukende ogen

Uiteraard kunnen jeukende ogen ook door andere externe factoren ontstaan. Je hebt vast wel eens gemerkt dat je ogen gaan tranen of jeuken wanneer je bijvoorbeeld tegen harde wind in moet fietsen. Of wanneer er een vuiltje in je oog terechtkomt. Draag je contactlenzen, dan kun je ook daardoor rode, jeukende en droge of juist tranende ogen krijgen.

In de winter zitten we veel binnen, vaak met de verwarming aan. De lucht in huis wordt droger en daardoor kunnen ook je ogen droog worden. Droge ogen gaan prikken, irriteren en vaak ook jeuken. Tegenwoordig kan in de zomer hetzelfde effect optreden, omdat op steeds meer plekken airco’s opduiken. Ook airconditioning onttrekt vocht aan de lucht, waardoor je ogen droger kunnen worden. Vlieg je regelmatig, dan herken je dat gevoel wel van na een lange vlucht. Een flesje oogdruppels meenemen op vakantie is dus absoluut een aanrader!

Jeukende ogen door ontsteking of vermoeidheid

Interne factoren die kunnen zorgen voor jeukende ogen zijn bijvoorbeeld een oogontsteking en vermoeidheid. Is je oog ontstoken, dan is het vaak rood, opgezwollen en geïrriteerd. Er loopt wellicht pus uit je traanbuisjes en de neiging om in je ogen te wrijven is groot, al is het juist nu heel belangrijk om dat niet te doen! Daarmee verspreid je de bacteriën die je oogontsteking hebben veroorzaakt immers alleen maar verder.

Ook vermoeidheid van de ogen kan een jeukend gevoel veroorzaken. Je ogen worden moe wanneer je ze gedurende langere tijd op dezelfde plek laat focussen. Wanneer je beeldschermwerk doet bijvoorbeeld, een boek leest of een filmmarathon houdt. In al deze gevallen knipper je vaak minder dan noodzakelijk met je ogen, waardoor ze uitdrogen en een trekkend of jeukend gevoel kan ontstaan.

Ben je bril- of contactlensdrager? Zorg er dan voor dat je regelmatig je ogen laat opmeten! Rondlopen met een bril of lenzen met een onjuiste sterkte is namelijk ook ontzettend vermoeiend voor je ogen. Bewust of onbewust moet je je dan continu inspannen om het beeld dat je ziet scherp te stellen. Ook daarvan kun je droge, geïrriteerde of jeukende ogen krijgen.

Oogdruppels oogsprays en oogdoekjes tegen geirriteerde ogen

Wat helpt tegen jeukende ogen?

De meeste oorzaken van jeukende ogen liggen vrij voor de hand en zijn eenvoudig te achterhalen. Soms is het echter niet duidelijk waarom je ogen jeuken. Het blijft hoe dan ook een vervelend probleem, zeker wanneer je de oorzaak niet weg kunt nemen. Het kan zijn dat je af en toe last hebt van een licht, prikkend gevoel in de ogen, maar het kan ook zijn dat je ogen zó erg jeuken dat je er niet meer vanaf kunt blijven. En daar gaat het vaak mis. Door het wrijven worden de zwelling en de roodheid erger en nemen de irritatie en dus ook de jeuk alleen maar toe. Belangrijker is daarom de vraag: wat helpt tegen jeukende ogen?

Oogdruppels tegen jeukende ogen

Als je last hebt van jeukende ogen is het uiterst begrijpelijk dat je deze klachten zo snel mogelijk wilt verzachten. Speciaal hiervoor ontwikkelden de oogspecialisten van Similasan hydraterende en kalmerende oogdruppels voor jeukende ogen. Deze oogdruppels op natuurlijke basis bieden een zeer aangename oplossing en zorgen snel voor verlichting van de klachten.

Hooikoorts oogdruppels

Zo heeft Similasan een speciale productlijn ontwikkeld tegen jeukende ogen door een allergische reactie. Hooikoorts valt hier natuurlijk ook onder. Onze speciale Hooikoorts oogdruppels hebben snel effect, hydrateren en kalmeren en zijn ontwikkeld volgens hoogwaardige Zwitserse kwaliteitsstandaarden. De Hooikoorts oogdruppels worden gemaakt op basis van natuurlijke ingrediënten zoals ogentroost (Euphrasia officinalis) en blaasjeswingerd (Cardiospermum halicacabum). Deze geneeskrachtige kruiden werken verkoelend en kalmerend en zorgen zodoende voor natuurlijke verlichting van oogklachten zoals jeukende ogen.

Zoals de naam al zegt zijn deze oogdruppels geschikt voor hooikoorts ogen, maar ze zijn ook uitstekend te gebruiken bij jeukende ogen door andere oorzaken, zoals de eerdergenoemde allergieën en vermoeidheid. De Hooikoorts druppels van Similasan zijn eenvoudig in het oog te  druppelen met de handige druppelaar – zonder extra hulpmiddelen dus. Bovendien blijft je zicht helder, zelfs bij gebruik in combinatie met contactlenzen. Extra voordelig is dat de oogdruppels na opening 3 maanden houdbaar zijn. Dat maakt ze perfect om in je tas te stoppen en overal mee naartoe te nemen! Zo kun je zelfs wanneer je hooikoorts hebt onbezorgd genieten van de eerste zonnestralen in de lente, een zomers terrasje of een mooie herfstwandeling.

Wil je weten waar onze Hooikoorts oogdruppels beschikbaar zijn? Bekijk dan hier het overzicht van alle verkooppunten of bestel de oogdruppels in onze webshop.

Branderige of geïrriteerde ogen

Soms gaan jeukende ogen samen met oogirritatie of branderig gevoel. Heb je last van geïrriteerde ogen of branderige ogen? Ga dan goed na wat de symptomen van jouw oogklacht zijn. Indien je jeukende ogen vooral ontstaan vanuit een irritatie – zoals een vuiltje, stofje, rook, wind of de haren van de eikenprocessierups – en niet vanuit een allergie, dan zijn er andere oogproducten die door onze oogspecialisten worden geadviseerd.

Bij geïrriteerde en rode ogen door bovengenoemde oorzaken zijn de Similasan Rode Ogen oogdruppels bijvoorbeeld een aanrader. De natuurlijke en steriele oogdruppels bevochtigen en kalmeren de ogen, voor effectieve en snelle verlichting van de klachten. De Rode Ogen oogdruppels zijn bij uitstek geschikt voor rode of branderige ogen door een verkoudheid of griepvirus, oogontsteking, haartjes van eikenprocessierupsen of dennenprocessierupsen, het dragen van contactlenzen of het in contact komen met rook, zand of stof. Dankzij deze druppels van Similasan ben je snel verlost van je rode en branderige ogen en komen ze weer tot rust. Breng de druppels eenvoudig aan met de druppelaar, ook wanneer je contactlenzen draagt. Je zicht blijft helder en je kunt direct weer verder met je bezigheden!

Net zoals de Hooikoorts oogdruppels bevatten ook de Rode Ogen oogdruppels van Similasan alleen natuurlijke bestanddelen – in dit geval ogentroost (Euphrasia officinalis) en driekleurige viool (Viola Tricolor). Deze twee geneeskrachtige kruiden werken verlichtend en rustgevend en stimuleren het gezonde herstel van de oogfunctie.

Kortom: heb je niet alleen last van jeukende ogen, maar ook van rode of branderige ogen door een ontsteking, virus of externe oorzaken, dan bieden de Similasan Rode Ogen oogdruppels wellicht uitkomst. Ook deze oogdruppels zijn 3 maanden houdbaar na opening, dus als je weet dat je regelmatig last krijgt van rode ogen, is het altijd handig om een flesje achter de hand te hebben! Bekijk hier de verkooppunten van Similasan Rode Ogen oogdruppels of bestel ze eenvoudig via onze webshop.

Droge jeukende ogen

Heb je last van droge jeukende ogen, bijvoorbeeld omdat je in een ruimte met airconditioning werkt, contactlenzen draagt of door veroudering minder traanvocht aanmaakt? Speciaal voor droge ogen ontwikkelde Similasan Droge Ogen oogdruppels. Deze oogdruppels met een uitgebalanceerde pH bevochtigen en kalmeren de ogen direct. Dat is fijn, want droge ogen kunnen niet alleen jeuken, maar ook behoorlijk pijnlijk zijn! Bovendien kan ook je zicht belemmerd worden als je ogen te sterk uitdrogen.

De Droge Ogen oogdruppels van Similasan geven gelukkig snel verlichting. Ze hydrateren de ogen en hebben een verzachtend effect. Dankzij de handige druppelaar breng je de oogdruppels snel en eenvoudig aan. Binnen een mum van tijd is je blik weer helder, jeuken je ogen niet meer en kun je er weer even tegenaan!

Uiteraard zijn ook deze oogdruppels vervaardigd met natuurlijke bestanddelen van hoogwaardige Zwitserse kwaliteit. In de Droge Ogen oogdruppels vind je onder andere ogentroost (Euphrasia officinalis) en goudsbloem (Calendula officinalis): twee geneeskrachtige kruiden die een rustgevend en verlichtend effect hebben op droge en jeukende ogen.

Werken deze oogdruppels onvoldoende, omdat je last hebt van extreem droge ogen? Probeer dan eens Similasan Droge Ogen Extra Comfort oogdruppels. Deze oogdruppels zijn speciaal ontwikkeld voor wie last heeft van het zogenaamde droge ogen-syndroom. Heb je dit syndroom, dan maken je ogen chronisch onvoldoende traanvocht aan. Hierdoor wordt je oog niet genoeg bevochtigd en krijg je last van een continue oogirritatie. Dat kan na verloop van tijd uitmonden in een oogontsteking of zelfs littekens op het oog! Het is dus zeer belangrijk om je ogen te blijven bevochtigen, zeker wanneer last hebt van extreem droge ogen. Dat geldt niet alleen voor wie lijdt aan het droge ogen-syndroom, maar ook voor wie door een andere oorzaak zeer droge ogen heeft. Door veroudering of de menopauze bijvoorbeeld, door medicijngebruik of door extreme weersomstandigheden.

De Droge Ogen Extra Comfort oogdruppels van Similasan zorgen voor langdurige bevochtiging van extreem droge ogen. Ze beschermen en herstellen de traanfilm en helpen bij het behoud van voldoende traanvocht in het oog. Net zoals alle andere oogdruppels van Similasan werken ze snel en zijn ze ook geschikt voor contactlensdragers. Dankzij een slimme vingergrip zijn ook deze oogdruppels handig te doseren en ze zijn eveneens na opening 3 maanden houdbaar. En dat zonder conserveringsmiddelen, maar met alleen natuurlijke ingrediënten van hoge kwaliteit.

Heb je last van zeer droge ogen? Bestel de Similasan Droge Ogen Extra Comfort oogdruppels dan snel in onze webshop of haal ze bij een van de vele verkooppunten en ervaar het verzachtende effect zelf! Liever een spray? Kies dan voor de Similasan Optimoist Double Action Droge en Geïrriteerde ogen spray!

Vermoeide ogen

Jeuken je ogen van vermoeidheid? Ook dat is niet vreemd. Wanneer je bijvoorbeeld uren achter elkaar naar een computerscherm moet staren, veel leest of lange autoreizen maakt, knipper je tot wel vier keer minder vaak met je ogen dan wanneer je afwisselend ver weg en dichterbij kijkt. Hierdoor worden je ogen onvoldoende bevochtigd, wat vaak leidt tot ogen die vermoeid aanvoelen, geïrriteerd raken en jeuken. Omdat deze klachten voornamelijk voorkomen onder beeldschermgebruikers, spreken we ook wel van ‘computer ogen’. Meer dan 50% van de computergebruikers heeft immers regelmatig last van droge, jeukende of vermoeide ogen – oftewel computer ogen.

Vandaar dat Similasan speciale oogdruppels heeft ontwikkeld voor deze doelgroep: Similasan Computer Ogen oogdruppels. Deze oogdruppels hydrateren vermoeide ogen en geven ze een frisse oppepper. Ze bieden snel effect en verminderen je zicht niet; wel zo handig als je onderweg in de auto last krijgt van vermoeide ogen! Even druppelen met de eenvoudige druppelaar en je kunt weer veilig op pad. Zelfs wanneer je contactlenzen draagt!

Deze oogdruppels bevatten onder andere de natuurlijke bestanddelen ogentroost (Euphrasia officinalis) en saffraankrokus (Crocus sativus), die zorgen voor een goede vochtbalans in vermoeide ogen. Gebruik je liever een spray, dan is er ook Similasan Computer Ogen 2in1 oogspray.

Verkrijgbaar o.a. bij:

Verzacht het probleem van jeukende ogen met Similasan

Je ziet: Similasan wil er graag voor zorgen dat jij met een gerust hart de deur uit kunt. Dankzij onze speciaal ontwikkelde oogproducten kunnen we de klachten die je gedurende de verschillende seizoenen van het jaar ervaart aanzienlijk verlichten. Al onze oogproducten zijn gemaakt op basis van natuurlijke ingrediënten en zijn steriel en pH-neutraal.

Similasan ontwikkelt al sinds 1980 hoogwaardige oogdruppels en -sprays van hoge kwaliteit, die effectieve verlichting bieden bij specifieke oogklachten. In al die jaren hebben wij veel kennis en ervaring opgedaan en hebben wij onze producten continu verbeterd. We beantwoorden dan ook graag al jouw vragen over oogklachten zoals jeukende ogen. Neem gerust eens een kijkje bij onze veelgestelde vragen of neem contact met ons op voor meer informatie!

Heb je last van jeukende ogen, blijf er dan niet te lang mee rondlopen. Ga na wat je kunt doen om jeukende ogen te voorkomen en kies voor een snelle en effectieve oplossing, zoals de oogdruppels van Similasan. Als oogspecialist bieden wij specifieke oplossingen voor specifieke problemen. Similasan Hooikoorts oogdruppels voor wanneer je jeukende ogen hebt door hooikoorts, Similasan Droge Ogen oogdruppels of -spray voor droge ogen die jeuken, Similasan Rode Ogen oogdruppels voor rode en geïrriteerde jeukende ogen en Similasan Computer Ogen oogdruppels of –spray voor jeukende en vermoeide ogen. Bekijk voor meer symptomen ook onze oogklachtenwijzer.

Wil je weten waar onze producten voor jeukende ogen verkrijgbaar zijn? Bekijk dan het overzicht van alle verkooppunten en ontdek waar je terecht kunt. Of bestel de natuurlijke oogdruppels via de webshop van Similasan.

Waar nog meer te koop?

Weet je niet precies welk Similasan product je nodig hebt?

Wij hebben speciaal een pagina ingericht met alle veel gestelde vragen. Al jouw vragen over onze producten worden hier beantwoord, ook als je niet weet welk Similasan product je moet kiezen.

© 2021 Similasan. All rights reserved. | Disclaimer