Droge ogen

Droge ogen

Ben jij één van de velen die regelmatig – of misschien wel dagelijks – last heeft van droge ogen? Het is een onschuldige maar uiterst vervelende kwaal die je veel ongemakken kan bezorgen. Droge ogen gaan vaak samen met jeuk, branderigheid, vermoeidheid, irritatie en soms zelfs met wazig zien; klachten die je juist ver weg wilt houden van je ogen. Je hebt er immers maar twee en je moet er je hele leven mee doen.

In dit artikel lees je hoe droge ogen ontstaan én wat je er tegen kunt doen. Want – gelukkig! – er bestaan laagdrempelige manieren waarmee je je klachten snel kunt verminderen. Zo vind je in de webshop van Similasan en bij diverse online en offline verkooppunten onder andere Droge Ogen oogdruppels, Droge Ogen Extra Comfort Oogdruppels en Droge Ogen Spray. Wanneer je welk product het beste kunt gebruiken, leggen wij je graag uit!

Similasan droge ogen oogdruppels en oogsprays

Hoe voelen droge ogen?

Wanneer je droge ogen hebt, beschik je over onvoldoende traanvocht om je ogen op dat moment genoeg te bevochtigen. Dat kan liggen aan de hoeveelheid traanvocht die je ogen produceren, maar ook aan andere interne of externe oorzaken die ervoor zorgen dat je ogen droger zijn dan gewoonlijk. Er worden onvoldoende tranen aangemaakt of de traanfilm verdampt te snel, waardoor het oogoppervlak uitdroogt.

Je kunt daardoor last krijgen van jeukende en branderige ogen, rode ogen of anderszins geïrriteerde ogen. Zo kun je door droge ogen zelfs wazig gaan zien en kun je door de inspanning die het je kost om je ergens op te focussen ook last krijgen van vermoeide ogen. Vaak ga je in je ogen wrijven, maar werkt dat alleen maar averechts. De jeuk wordt er niet minder op, je ogen raken nog meer geïrriteerd en je kunt zelfs een oogontsteking in de hand werken. Ook kun je naast alleen last van droge ogen ook last krijgen van droge oogleden.

De precieze symptomen van droge ogen lopen sterk uiteen en kunnen van persoon tot persoon sterk wisselen. Ook zijn deze symptomen vaak afhankelijk van de oorzaak van je droge ogen. Wat ze echter allemaal gemeen hebben is dat ze ongewenst zijn. Droge ogen voelen vervelend aan en verstoren je dagelijkse activiteiten. Logisch dus dat je je afvraagt hoe droge ogen ontstaan, welke tips er zijn tegen droge ogen en wat je kunt doen tegen droge ogen. Wij vertellen je er graag meer over!

Hoe ontstaan droge ogen?

Je ogen hebben elke dag heel wat te verduren. Alleen al de weersomstandigheden, die iedere dag anders kunnen zijn, kunnen een enorme impact hebben op je ogen. Zo zorgen onder andere droge hitte en sterke wind ervoor dat je ogen uitdrogen. Is het buiten heel koud, dan draait de verwarming binnen op volle toeren en droogt de lucht in huis of op kantoor uit. Het gevolg? Droge ogen. Loopt de temperatuur buiten juist flink op, dan gaat de airco aan. Ook dit onttrekt vocht aan de omgeving, waardoor zowel de lucht als je ogen uitdrogen. Niet gek dus dat droge ogen ook regelmatig voorkomen op vakantie! Je reist vaak met het vliegtuig, waarin de kunstmatig gekoelde lucht extreem droog is. Zodra je naar buiten stapt wordt je overvallen door de droge hitte op je vakantiebestemming en eenmaal aangekomen in het hotel of vakantiecomplex voelt de airconditioning als een verademing voor je lijf, maar niet voor je ogen.

 

Ook thuis zijn er echter nog veel meer externe factoren die droge ogen kunnen veroorzaken. Het inbrengen van contactlenzen bijvoorbeeld. Hoewel het verband tussen het dragen van contactlenzen en droge ogen (nog) niet wetenschappelijk is aangetoond, hebben veel contactlensdragers er last van. Zijn je ogen te droog, dan voel je je contactlenzen schuren op je oog. Dat veroorzaakt irritaties en kan op de langere termijn zelfs zorgen voor beschadigingen aan het oog. Veel mensen kiezen er daarom na verloop van tijd maar voor om hun contactlenzen te laten liggen en een bril te dragen. Dat is natuurlijk niet meer nodig als je eenmaal weet dat de natuurlijke Droge Ogen oogdruppels van Similasan gewoon mét contactlenzen gebruikt kunnen worden!

Dat geldt ook voor wie droge ogen krijgt door langdurig computergebruik – een oorzaak die we steeds meer tegenkomen. Wanneer je naar een scherm zoals dat van je computer, telefoon, tablet of televisie kijkt, knipper je minder vaak én minder volledig met je ogen dan normaal. Normaal gesproken knipper je zo’n 20 keer per minuut met je ogen, maar wanneer je naar een scherm kijkt neemt die frequentie af tot slechts zo’n 5 keer per minuut. Je ogen worden daardoor minder vaak bevochtigd, de aanwezige traanfilm verdampt en het risico op droge ogen neemt toe.

Verruil je je beeldscherm voor de frisse buitenlucht, dan kun je echter ook last krijgen van droge ogen wanneer je allergisch bent voor pollen. Je ontwikkelt dan zogenaamde ‘hooikoorts ogen’: droge, geïrriteerde, jeukende en branderige ogen als gevolg van hooikoorts. De slijmvliezen van je ogen (en vaak ook die van je neus) reageren op het hele fijne stuifmeel dat vooral in de lente en zomer door de lucht zweeft. Het is nodig voor ons ecosysteem, maar vervelend voor wie hooikoorts heeft!

Geen jeukende ogen en vermoeide ogen met Similasan oogdruppels
Natuurlijk middel tegen hooikoorts

Interne oorzaken van droge ogen

Wat al bovenstaande oorzaken van droge ogen gemeen hebben is dat het externe factoren zijn die ervoor zorgen dat je ogen uitdrogen, pijnlijk worden en gaan branden. Er zijn echter ook diverse interne oorzaken aan te wijzen voor drogen ogen. Meestal ontstaan droge ogen door een vermindering van de traanproductie of door gezondheidsomstandigheden. Zo heb je meer kans op droge ogen wanneer je rookt, als je zwanger bent of wanneer je in de overgang terechtkomt. Ook neemt de kans op droge ogen aanzienlijk toe naarmate je ouder wordt, zeker wanneer je de 50 jaar passeert.

Heb je een aandoening zoals diabetes, artritis of problemen met je schildklier, dan kun je ook als gevolg daarvan last krijgen van droge ogen. Hetzelfde geldt voor het slikken van bepaalde medicijnen zoals de anticonceptiepil, antidepressiva, antihistaminica en medicijnen die bijdragen aan het verlagen van de bloeddruk.

Logischerwijs kunnen droge ogen ook ontstaan door problemen aan de ogen. Ooglidproblemen bijvoorbeeld, waardoor de ogen niet volledig sluiten tijdens het knipperen of wanneer je slaapt. Lagophthalmus wordt deze aandoening genoemd, die absoluut behandeld moet worden. Door het onvermogen om de ogen volledig te sluiten worden je ogen namelijk continu onvoldoende bevochtigd en drogen ze veel te snel uit. Dit voelt niet alleen erg vervelend aan, maar kan op termijn ook ernstige complicaties veroorzaken.

Een andere aandoening die zorgt voor droge ogen is het zogenaamde droge ogen syndroom. Dit is een verzamelnaam voor verschijnselen van droge ogen die vaak in eenzelfde combinatie voorkomen. Wie regelmatig last heeft van erg droge ogen, zou wel eens kunnen lijden aan het droge ogen syndroom. Dit syndroom ontstaat door onvoldoende traanvocht van goede kwaliteit, te snelle verdamping van het aanwezige traanvocht, of een combinatie van beide factoren. Mensen met het droge ogen syndroom hebben hierdoor een chronisch gebrek aan voldoende smering van het oogoppervlak. Hierdoor raken de ogen geïrriteerd, gaan ze jeuken of branden en worden ze vaak rood. Deze irritaties kunnen na verloop van tijd uitmonden in oogontstekingen en kunnen zelfs littekens op het oogoppervlak achterlaten. Om dat te voorkomen is het van groot belang om een geschikte behandeling te zoeken tegen je droge ogen. Gewone oogdruppels volstaan vaak niet voor mensen die last hebben van extreem droge ogen door het droge ogen syndroom. Daarom ontwikkelde Similasan als oogspecialist speciale druppels voor mensen met zeer droge ogen: Droge Ogen Extra Comfort oogdruppels. Deze druppels zorgen voor snelle en langdurige bevochtiging van zeer droge ogen, zodat je zicht helder blijft en je je dagelijkse activiteiten ongestoord door kunt zetten.

Met zo veel mogelijke oorzaken van droge ogen krijgt vrijwel iedereen er vroeg of laat weleens mee te maken. Je kunt immers niet alle externe oorzaken van droge ogen uit de weg gaan, ouder worden we vanzelf en de één heeft er nu eenmaal meer aanleg voor om droge ogen te ontwikkelen dan de ander. Belangrijker dan de vraag hoe je droge ogen kunt voorkomen is dan ook de vraag: wat te doen tegen droge ogen?

Natuurlijke behandelingen bij droge ogen.

Wat te doen tegen droge ogen?

Omdat de oorzaken van droge ogen vaak liggen in dagelijkse handelingen (zoals het inbrengen van contactlenzen), externe factoren die je niet in de hand hebt (zoals het weer of airconditioning in het openbaar vervoer) of interne oorzaken waar je niets aan kunt doen (zoals veroudering) is het vrijwel onmogelijk om droge ogen volledig te voorkomen. Je kunt er natuurlijk voor kiezen om een bril te dragen, thuis geen airconditioning te gebruiken en zo min mogelijk de deur uit te gaan, maar daar word je ook niet vrolijk van. Droge ogen voorkomen is dus praktisch onmogelijk. Maar als je eenmaal last hebt van droge ogen, hoe kom je er dan weer vanaf?

Om je klachten snel te verminderen hebben de oogspecialisten van Similasan hoogwaardige, natuurlijke oogdruppels voor droge ogen ontwikkeld. Deze producten zijn speciaal ontwikkeld om je ogen te verzachten, te hydrateren en te zorgen voor een heldere blik. Bovendien zijn ze te gebruiken verschillende klachten. Zo zijn ze niet alleen effectief bij droge ogen door hitte, airconditioning, wind, rook of vliegreizen, maar ook bij droge ogen als gevolg van het dragen van contactlenzen, veroudering of medische aandoeningen. Voor mensen met extreme klachten van droge ogen is er bovendien een droge ogen oogdruppel ontwikkeld die extra comfort biedt. En wie liever sprayt in plaats van druppelt, kiest gewoon voor de Drogen Ogen Spray. Kortom: de producten van Similasan zijn voor vele toepassingen geschikt.

Wat te doen tegen rode ogen
Snel van je extreem droge ogen af

Oogdruppels voor droge ogen

Dat komt onder andere doordat we bij Similasan al meer dan 40 jaar werken met al het goede dat de natuur ons te bieden heeft. Zo maken we onder meer gebruik van stijve ogentroost, Euphrasia officinalis en Calendula officinalis. Onze oogdruppels en andere producten worden geproduceerd in Zwitserland en staan garant voor topkwaliteit. Al onze producten bevatten revitaliserende bestandsdelen die een verlichtend en rustgevend effect hebben op de ogen, en die helpen bij een gezond herstel van de oogfunctie. Zelf ontdekken? Probeer gerust eens één van onze producten uit. Je vindt ze in de meeste apotheken en drogisterijen en in onze webshop. Een compleet overzicht van alle verkooppunten vind je hier.

Zoals je ziet hebben we bij Similasan een breed en compleet assortiment met voor elke oogklacht een apart product. Als oogspecialist ontwikkelen we namelijk specifieke oplossing voor specifieke problemen, zodat de behandeling snel en effectief werkt. Heb je last van droge ogen, dan kies je voor Similasan Droge Ogen oogdruppels of Droge Ogen Spray. Extreem droge ogen? Ga dan voor Similasan Droge Ogen Extra Comfort oogdruppels. Heb je last van jeukende ogen door hooikoorts? Dan koop je Similasan Hooikoorts oogdruppels. Voor rode ogen zijn er reinigende ogendoekjes en voor gerstekorrels koop je de speciale Gerstekorrel oogdruppels van Similasan. Heb je last van vermoeide ogen door bijvoorbeeld veelvuldig computergebruik? Kies dan voor Similasan Computer Ogen oogdruppels of -spray.

Voor alle producten van Similasan geldt dat ze steriel en pH-neutraal zijn, al vanaf 2 jaar gebruikt mogen worden en ook toegediend kunnen worden tijdens het dragen van contactlenzen. Met de eenvoudige druppelaar heb je geen druppelhulpmiddelen nodig, zodat je je ogen ook onderweg altijd de nodige verlichting en hydratatie kunt geven. Je zicht blijft ondertussen helder – wel zo veilig. En omdat de oogdruppels van Similasan na opening 3 maanden houdbaar zijn, kun je zowel thuis als in je tas altijd een flesje achter de hand houden.

Verkrijgbaar o.a. bij:

Similasan Droge Ogen oogdruppels

Voor droge ogen door bijvoorbeeld rook, wind, airconditioning of het dragen van contactlenzen gebruik je de Droge Ogen oogdruppels van Similasan. Deze natuurlijke oogdruppels bevochtigen en kalmeren je droge ogen snel. Ze zijn gemaakt op basis van de geneeskrachtige kruiden Calendula officinalis (goudsbloem) en Euphrasia officinalis (ogentroost). Deze kruiden hebben een verlichtend en rustgevend effect op droge, geïrriteerde en vermoeide ogen. Zorg ervoor dat je altijd een flesje bij de hand hebt, zodat je je ogen door middel van de eenvoudige druppelaar direct kunt hydrateren. Zo voorkom je dat je zicht wazig wordt en je veiligheid in het gedrang komt. Je vindt de Similasan Droge Ogen oogdruppels gewoon bij Albert Heijn, Kruidvat of Etos, dus je neemt ze eenvoudig mee tijdens je wekelijkse boodschappenrondje!

Waar nog meer te koop?

Similasan Droge Ogen spray

Wanneer je last hebt van droge ogen kun je dus kiezen voor onze natuurlijke oogdruppels, maar ook voor onze natuurlijke droge ogen spray. De Similasan Optimoist 2in1 Droge en Geïrriteerde ogen spray herstelt en stabiliseert de lipide laag van de traanfilm. De spray zorgt snel voor een goede regulering van de bevochtiging van het oogoppervlak en de oogleden én voor een frisse blik. Voor directe verzachting die tot wel 4 uur aanhoudt. Precies wat je nodig hebt wanneer je met droge ogen kampt!

Uiteraard gebruik je ook deze spray veilig in combinatie met contactlenzen. Bovendien vlekt de spray niet in combinatie met make-up; wel zo handig voor onderweg! Houd je niet zo van in je ogen druppelen, dan biedt de Similasan Optimoist 2in1 Droge en Geïrriteerde ogen spray dus uitkomst!

Waar nog meer te koop?

Verkrijgbaar o.a. bij:

Verkrijgbaar o.a. bij:

Wat te doen tegen extreem droge ogen?

Heb je in ernstige mate last van droge ogen? Dan heb je wellicht last van het droge ogen syndroom. Wist je dat dit syndroom één van de meest voorkomende oogaandoeningen wereldwijd is? Veel mensen weten niet dat ze er last van hebben, maar ervaren wel de ongemakken van zeer droge ogen bij vliegreizen of door airconditioning, veroudering, contactlenzen, medicijngebruik, rook of wind. Speciaal voor deze groep mensen (ongeveer de helft van de volwassenen) ontwikkelde Similasan Droge Ogen Extra Comfort Oogdruppels.

Deze oogdruppels, met 0,3% hyaluronzuur en aloë vera, herstellen de traanfilm en zorgen voor snelle en langdurige bevochtiging van droge ogen. Hyaluronzuur werkt dankzij zijn viscositeit en elastische eigenschappen immers als een soort smeermiddel voor het oog. Het hydrateert, beschermt de smering van het hoornvlies en vermindert de verdamping van de traanfilm. Van aloë vera is algemeen bekend dat het dankzij zijn vochtinbrengende en regenererende eigenschappen ontstekingsremmend en kalmerend werkt. Het verfrist en hydrateert droge ogen, waardoor de klachten al gauw verminderen. Zo kom je snel van je extreem droge ogen af!

Ook voor de Similasan Droge Ogen Extra Comfort Oogdruppels geldt dat ze geschikt zijn voor contactlensdragers, geen conserveringsmiddelen bevatten, handig  gedoseerd kunnen worden en na opening 3 maanden houdbaar zijn. En ook deze oogdruppels koop je eenvoudig bij onder andere Albert Heijn, Etos en Kruidvat. Je vindt ze echter ook in onze webshop of bij een van de vele andere verkooppunten van Similasan.

Waar nog meer te koop?

Droge ogen en andere oogklachten

Als je last hebt van droge ogen dan gaat dit ongemak vaak samen met andere klachten. Naast droogte van de ogen kun je bijvoorbeeld ook last hebben van roodheid en jeuk. Gelukkig is Similasan expert op het gebied van het verlichten van oogklachten en hebben wij voor elke oogklacht een speciaal product ontwikkeld van hoogwaardige Zwitserse kwaliteit. Wil je weten welk natuurlijk product je het beste kunt gebruiken tegen jouw oogklacht? Neem dan eens een kijkje in onze Oogklachtenwijzer.

Droge ogen door hooikoorts

Heb je bijvoorbeeld last van droge ogen door hooikoorts? En zijn je ogen naast droog ook branderig, jeuken ze en raken ze steeds meer geïrriteerd? Als deze klachten opspelen zodra de natuur aan het begin van de lente weer tot bloei komt, heb je waarschijnlijk last van hooikoorts. Je behoort dan tot de bijna 1 miljoen Nederlanders die allergisch zijn voor pollen. Een troost: je bent dus niet de enige. Maar natuurlijk wil je wel van je hooikoorts ogen af! Daarvoor gebruik je het beste de Hooikoorts Oogdruppels van Similasan. Deze zijn speciaal ontwikkeld allergie ogen: ogen die geïrriteerd raken als gevolg van een allergie voor bijvoorbeeld pollen, maar ook huisdieren, huisstofmijt, schimmelsporen of cosmetica en parfum.

De Similasan Hooikoorts oogdruppels kalmeren en hydrateren je jeukende en geïrriteerde ogen. Ze bevatten de natuurlijke ingrediënten Euphrasia officinalis (ogentroost) en Cardiospermum halicacabum (blaasjeswingerd) die een verkoelend en kalmerend effect hebben. Samen met een natuurlijk conserveermiddel (silversulfaat) zorgen ze voor snelle verlichting van je klachten. Zo kun jij in een mum van tijd weer genieten van de frisse buitenlucht, zonder last te hebben van hooikoorts ogen!

Vermoeide ogen

Wie last heeft van droge ogen door vermoeidheid, heeft het meeste baat bij de Computer Ogen oogdruppels van Similasan. Deze oogdruppels zijn speciaal ontwikkeld voor geïrriteerde ogen die het gevolg zijn van langdurig staren naar een beeldscherm, een boek of de weg. Tijdens al deze activiteiten moeten je ogen hard werken om zich te focussen en knipper je tot wel 4 keer minder dan gewoonlijk. Je ogen worden daardoor onvoldoende bevochtigd en gaan pijn doen. Je moet je (bewusts of onbewust) steeds meer inspannen om goed te kunnen zien, waardoor je ogen vermoeid raken. Omdat het vooral beeldschermgebruikers zijn die last hebben van vermoeide ogen, noemen we ze ook wel computerogen. Meer dan de helft van de computergebruikers heeft er immers wel eens last van!

Computerogen kunnen echter ook ontstaan door langdurig lezen, schrijven of autorijden. Wie op kantoor achter een computer of laptop werkt en vervolgens zelf naar huis rijdt, moet dan ook goed oppassen. Een flesje Similasan Computer Ogen oogdruppels op je bureau zetten of in de auto leggen kan helpen om vermoeide ogen direct verlichting te kunnen bieden. Even druppelen en je ogen krijgen direct een verfrissende opsteker!

Ook deze oogdruppels bestaan uit natuurlijke ingrediënten, namelijk Euphrasia officinalis (ogentroost) en Crocus sativus (saffraankrokus). Deze geneeskrachtige kruiden hebben een hydraterend effect op het oog en zorgen ervoor dat je comfortabel en veilig weer verder kunt werken of rijden!

Voor wie liever een spray gebruikt is er overigens ook Similasan Computer Ogen 2in1 spray. Deze spray, die je op dichte oogleden spuit, verbetert de bevochtiging van het oogoppervlak en de oogleden. Gebruik de spray tijdens en na intensief beeldschermgebruik of zet de auto even aan de kant om je vermoeide ogen een frisse oppepper te geven die tot wel 4 uur aanhoudt. Ook de Similasan Computer Ogen 2in1 spray kun je veilig gebruiken in combinatie met contactlenzen en de spray vlekt niet in combinatie met make-up. Ideaal dus voor onderweg!

Rode ogen

Naast droge ogen, hooikoorts ogen en vermoeide ogen kun je ook last hebben van rode ogen. Rode ogen zijn vaak geïrriteerd en veroorzaken een branderig gevoel. Als gevolg van dit gevoel heb je wellicht de neiging om in je ogen te wrijven, wat de irritatie alleen maar erger maakt. Rode ogen zijn immers vaak het gevolg van een externe oorzaak zoals de haartjes van processierupsen, rook, zand of stof. Wrijf je in je ogen, dan verspreid je deze irritaties alleen maar verder!

Gebruik dus liever de verzachtende oogdruppels van Similasan. De Similasan Rode Ogen oogdruppels bevochtigen de ogen effectief, waardoor ze kalmeren en de drang om erin te wrijven afneemt. Ze bevatten de geneeskrachtige kruiden Euphrasia officinalis (ogentroost) en Viola Tricolor (driekleurige viool), die het herstel van de oogfunctie stimuleren en een rustgevend effect hebben op rode en geïrriteerde ogen. Even druppelen met de handige druppelaar van Similasan Rode Ogen oogdruppels en je kunt gewoon weer verder met waar je mee bezig was!

Rode ogen kunnen echter ook het gevolg zijn van een oogontsteking of een gerstekorrel. Voor beide aandoeningen heeft Similasan specifieke producten ontwikkeld. Similasan Reinigende Oogdoekjes Nr. 1 zijn al geschikt vanaf de geboorte, omdat het vaak juist baby’s en kinderen zijn die last hebben van rode ogen. De doekjes van Similasan ontsmetten het oog, stillen de jeuk en bevatten een lage dosis kamille die helpt het oog te kalmeren. Zo help je je kind wanneer het na het slapen wakker wordt met oogjes die aan elkaar plakken van de afscheiding en kijkt het snel weer fris uit zijn oogjes!

Speciaal voor gerstekorrels zijn er de Similasan Gerstekorrel Oogdruppels. Gerstekorrels zijn rode, pijnlijke bultjes op de rand van het ooglid. Deze komen vaker voor bij wat oudere kinderen en volwassenen, als gevolg van een ontsteking van een talgklier op het ooglid of in het haarzakje van een wimper. Hoewel een gerstekorrel na ongeveer een week meestal vanzelf weer verdwijnt, kun je er wel veel last van hebben. De Similasan Gerstekorrel Oogdruppels bieden dan uitkomst. Ze hebben een ontstekingsremmende werking, kalmeren het oog en verzachten de pijn die een gerstekorrel veroorzaakt.

Last van je ogen?

Kortom: heb je last van je ogen? Bij Similasan ben je aan het juiste adres voor verlichting! Kies bij droge ogen voor Similasan Droge Ogen oogdruppels en bij extreem droge ogen voor Similasan Droge Ogen Extra Comfort Oogdruppels. Gebruik je liever een spray, dan ga je bij droge ogen voor de Similasan Optimoist 2in1 Droge en Geïrriteerde ogen spray. Heb je niet zozeer last van droge ogen, maar wel van rode ogen, vermoeide ogen, hooikoorts ogen of anderszins geïrriteerde ogen? Kijk dan eens in onze oogklachtenwijzer. Hierin vind je voor elk oogprobleem een specifieke oplossing. Die gewoon te koop is bij Similasan of je lokale supermarkt of drogist! Al onze oogdruppels, oogsprays en oogdoekjes bestel je immers eenvoudig via onze webshop of koop je bij een van de vele verkooppunten van Similasan – een compleet overzicht vind je hier.

Weet je niet precies welk Similasan product je nodig hebt?

Wij hebben speciaal een pagina ingericht met alle veel gestelde vragen. Al jouw vragen over onze producten worden hier beantwoord, ook als je niet weet welk Similasan product je moet kiezen.

© 2021 Similasan. All rights reserved. | Disclaimer