Last van ogen

Last van ogen

Wie regelmatig last heeft van zijn of haar ogen, weet dat dat absoluut geen pretje is. Je hebt je ogen hard nodig, bij alles wat je doet. Heb je last van je ogen, dan word je dus al snel belemmerd in je dagelijkse handelen. Of dat nu komt door jeukende, branderige, vermoeide, droge of juist tranende ogen. Dergelijke oogklachten wil je het liefst voorkomen, en als ze er eenmaal zijn zo snel mogelijk verhelpen. Maar hoe doe je dat? Oogspecialist Similasan legt je uit waarom je last hebt van je ogen én hoe je daar weer vanaf komt!

Ik heb last van mijn ogen

Dat je last hebt van je ogen kan komen door talloze verschillende oorzaken, zowel tijdelijk als chronisch. Zo kun je droge ogen krijgen van een vliegreis, waar je eenmaal op je plek van bestemming geen last meer van hebt. Je ogen kunnen rood worden als gevolg van een oogontsteking, maar is die eenmaal voorbij, dan heb je ook daar geen last meer van. Het kan echter ook zo zijn dat je continu vermoeide ogen hebt, als gevolg van het droge ogen syndroom. Of dat je ogen elk jaar in de lente beginnen te tranen, omdat je hooikoorts hebt.

Sommige van deze oorzaken lossen zichzelf op, andere zijn eenvoudig uit de weg te gaan en weer andere kun je helaas niet ontkomen. We bespreken hieronder een aantal veelvoorkomende klachten die je kunt hebben wanneer je last hebt van je ogen, met hun mogelijke oorzaken. Weet je eenmaal waar je oogklachten vandaan komen, dan kun je immers nagaan of je die klachten kunt voorkomen en zo niet, hoe je ze kunt verlichten!

Daarvoor ben je bij Similasan aan juiste adres. Als oogspecialist ontwikkelen wij al sinds 1980 specifieke oogproducten voor specifieke oogklachten. Droge Ogen oogdruppels voor droge ogen, Rode Ogen oogdruppels voor rode ogen en ga zo maar door. Helder, toch? Dat doen we vanuit Zwitserland, met de bekende hoogwaardige Zwitserse kwaliteit! Al onze oogproducten zijn namelijk gebaseerd op natuurlijke ingrediënten, waardoor ze je oogklachten op milde wijze verlichten zonder nadelige bijwerkingen. Ze bevatten geen conserveermiddelen, maar zijn wel tot 3 maanden houdbaar na opening. Handig!

Heb je regelmatig last van je ogen, dan weet je dus waar je moet zijn. Bij Albert Heijn, Kruidvat, Etos of een van de vele andere verkooppunten van Similasan, zoals onze eigen webshop. Wil je weten welke oogdruppels, oogdoekjes of oogspray je het beste kunt kiezen voor jouw oogklachten? Lees dan hieronder alles over de mogelijke oorzaken van onder ander droge, rode, vermoeide en branderige ogen. Zo weet je direct of je iets aan de oorzaak van jouw oogklachten kunt doen en zo niet, hoe je je klachten snel en effectief kunt verlichten!

Oogdruppels oogsprays en oogdoekjes tegen geirriteerde ogen

Last van droge ogen

Iedereen krijgt er weleens mee te maken: droge ogen. Waar de een er echter alleen last van heeft wanneer de verwarming in de winter op volle toeren draait, raakt de ander zwaar geïrriteerd van de continue jeuk en het branderige gevoel in zijn of haar droge ogen. Droge ogen gaan immers vaak gepaard met jeuk, branderigheid en soms zelfs wazig zien. Niet prettig én niet veilig!

Ga je in je ogen wrijven, dan wordt het probleem alleen maar erger. Je krijgt meer jeuk, de irritatie neemt toe en doordat je bacteriën in je ogen verspreidt kun je zelfs een oogontsteking oplopen. Beter niet doen dus, dat wrijven. Maar je wordt er wel moe van, van al die oogklachten. En niet alleen jij, je ogen ook. Die moeten extra hard werken om ondanks een tekort aan traanvocht je zicht helder te houden.

Dat is namelijk het probleem bij droge ogen: een gebrek aan traanvocht, of in ieder geval traanvocht van voldoende kwaliteit. Zo’n tekort kan ontstaan doordat je traanklieren onvoldoende traanvocht aanmaken, doordat het traanvocht dat ze aanmaken van onvoldoende kwaliteit is of doordat je traanvocht te snel verdampt. Maar waardoor dan? Daar zijn talloze mogelijke oorzaken voor.

Droge ogen door de weersomstandigheden

Allereerst kunnen je ogen uitdrogen door de weersomstandigheden. Droge hitte bijvoorbeeld zorgt ervoor dat je traanfilm te snel verdampt. Je zou denken dat je om af te koelen dan gewoon de airconditioning aan kunt zetten, maar ook die onttrekt vocht aan de lucht en zorgt er dus voor dat je ogen uitdrogen. In de winter heb je dat probleem precies andersom: dan is de verwarming de boosdoener. Alleen in de lente en herfst zit je qua temperatuur dus goed, maar in die seizoenen wil het buiten nog weleens flink waaien en ook dat kan ervoor zorgen dat je ogen uitdrogen.

Droge ogen kunnen dus het hele jaar door voorkomen als gevolg van de weersomstandigheden. Weet je dat je hier gevoelig voor bent, dan kun je natuurlijk maatregelen nemen zoals een extra trui aantrekken in plaats van de verwarming omhoog schroeven en een zonnebril dragen wanneer je in de harde wind gaat fietsen. Helemaal voorkomen dat je last krijgt van droge ogen door kunstmatige hitte, kou of felle wind is echter praktisch onmogelijk. Gelukkig vind je bij Similasan voor die situaties Droge Ogen Oogdruppels!

De Droge Ogen Oogdruppels van Similasan zijn speciaal ontwikkeld voor wie regelmatig last heeft van droge ogen door bijvoorbeeld de weersomstandigheden. Ze bevatten de geneeskrachtige kruiden Calendula officinalis (goudsbloem) en Euphrasia officinalis (ogentroost), die je ogen op natuurlijke wijze bevochtigen en direct kalmeren. Je droge en geïrriteerde ogen komen zo gauw tot rust en je ervaart al snel verlichting van je klachten. Altijd handig dus om een flesje Similasan Droge Ogen Oogdruppels bij je te dragen als je weet dat je regelmatig last hebt van droge ogen! Dankzij de eenvoudige druppelaar heb je namelijk geen externe hulpmiddelen nodig om ze aan te brengen, zodat je je ogen altijd en overal direct kunt hydrateren. Je vindt de Droge Ogen Oogdruppels van Similasan gewoon bij je lokale Albert Heijn, Etos of Kruidvat!

Waar nog meer te koop?

Verkrijgbaar o.a. bij:

Droge ogen door het dragen van contactlenzen

Naast de weersomstandigheden zijn er ook andere externe factoren die ervoor kunnen zorgen dat je ogen uitdrogen. Het dragen van contactlenzen bijvoorbeeld. Hoewel er (nog) geen wetenschappelijk bewijs is dat contactlenzen de oorzaak kunnen zijn van droge ogen, zijn er veel contactlensdragers die er last van hebben. Zij voelen hun contactlenzen schuren over hun ogen, wat niet alleen erg vervelend is, maar ook gevaarlijk. Op den duur kunnen zo namelijk zelfs beschadigingen aan het oog ontstaan, die blijvend voor irritatie zorgen.

Veel contactlensdragers laten het gelukkig niet zo ver komen, omdat ze al zodanig veel last hebben van hun droge ogen dat ze liever een bril op zetten. Zonde natuurlijk, als er een eenvoudige oplossing is die ervoor zorgt dat ze gewoon hun contactlenzen kunnen blijven dragen! De Droge Ogen Oogdruppels van Similasan kunnen namelijk veilig gebruikt worden in combinatie met contactlenzen. Ze hydrateren en kalmeren je ogen, waardoor je contactlenzen weer veilig blijven drijven. Zonder pijn, maar mét helder zicht!

Natuurlijke behandelingen voor specifieke oogproblemen.

Droge ogen door gezondheidsproblemen

Droge ogen kunnen ook ontstaan als gevolg van andere onderliggende gezondheidsproblemen of -situaties. Als je zwanger bent of in de overgang terechtkomt, kunnen sterk wisselende hormoonspiegels ervoor zorgen dat je te weinig traanvocht of traanvocht van onvoldoende kwaliteit aanmaakt. Rook je of drink je veel alcohol, dan kan dat er ook voor zorgen dat je last krijgt van droge ogen.

Je kans op het krijgen van droge ogen neemt sowieso toe naarmate je ouder wordt, zeker wanneer je de respectabele leeftijd van 50 jaar hebt bereikt. Hoe ouder je wordt, hoe meer risico je bovendien loopt op het ontwikkelen van andere aandoeningen zoals diabetes, schildklierproblemen of artritis. Ook dergelijke aandoeningen kunnen ervoor zorgen dat je last krijgt van droge ogen.

Slik je medicijnen voor een van bovenstaande aandoeningen of om een totaal andere reden, dan zul je in de bijsluiter wellicht lezen dat een van de mogelijke bijwerkingen van deze medicijnen het verminderen van traanvocht is. Dat geldt bijvoorbeeld voor de anticonceptiepil, antidepressiva, antihistaminica en diverse bloeddrukverlagers. Heb je die medicijnen toch echt nodig, dan zul je dus op zoek moeten gaan naar een andere manier om je ogen gehydrateerd te houden!

Die vind je bij Similasan. De Droge Ogen Oogdruppels van Similasan worden namelijk op natuurlijke wijze geproduceerd, met hoogwaardige Zwitserse kwaliteit. Ze zijn daarmee veilig genoeg om al vanaf jonge leeftijd te gebruiken en veroorzaken geen nadelige bijwerkingen – niet op de korte termijn én niet op de lange termijn. Het enige dat ze doen is je ogen op milde wijze hydrateren, kalmeren en verzachten, waardoor je al snel verlichting van je klachten ervaart.

Hetzelfde effect bereik je met de Similasan Optimoist 2in1 Droge en Geïrriteerde Ogen Spray. Deze spray breng je aan op gesloten ogen (ook wanneer je contactlenzen en zelfs make-up draagt) en biedt tot wel 4 uur verzachting van je klachten. De Optimoist 2in1 Droge en Geïrriteerde Ogen spray helpt bij het reguleren van de bevochtiging van het oogoppervlak en de oogleden en zorgt er zo voor dat je snel weer fris uit je ogen kijkt. Ideaal dus voor onderweg, zeker als je liever op je ogen sprayt in plaats van erin druppelt!

Last van rode ogen Verlicht de klachten effectief met Similasan
Geen jeukende ogen en vermoeide ogen met Similasan oogdruppels

Droge ogen door het droge ogen syndroom en andere oogaandoeningen

Naast aandoeningen die in principe niets met je ogen te maken hebben, zijn het natuurlijk ook oogaandoeningen zelf die oogklachten zoals droge ogen kunnen veroorzaken. De meest bekende aandoening die hieraan bijdraagt is het droge ogen syndroom. De naam zegt het al: dit syndroom veroorzaakt droge ogen. Het droge ogen syndroom omvat een verzameling van verschijnselen die er samen voor zorgen dat er een chronisch gebrek aan traanvocht ontstaat.

Mensen die lijden aan het droge ogen syndroom hebben hierdoor continu last van droge ogen. Hun ogen gaan jeuken of branden, raken steeds meer geïrriteerd en kunnen zelfs rood worden. De neiging om in de ogen te wrijven is groot, maar werkt vaak averechts: een oogontsteking ligt al gauw op de loer en door een gebrek aan smering van het hoornvlies kunnen er beschadigingen op het oogoppervlak ontstaan. Heb je vrijwel altijd last van droge ogen, dan is het dus heel belangrijk om een geschikte oplossing te vinden om je ogen weer tot rust te brengen!

Gewone oogdruppels volstaan vaak niet; ook de Droge Ogen Oogdruppels van Similasan bieden te weinig ondersteuning voor mensen met extreem droge ogen. Speciaal voor hen ontwikkelde Similasan daarom Droge Ogen Extra Comfort Oogdruppels. Deze oogdruppels bevatten hyaluronzuur en aloë vera, twee ingrediënten die bekendstaan om hun hydraterende en verzachtende eigenschappen. Hyaluronzuur bevat elastische eigenschappen die een soort smeermiddel voor het oog vormen – ze hydrateren het oog, verminderen verdamping van de traanfilm en beschermen de smering van het hoornvlies. Aloë vera bevat zowel vochtinbrengende als regenererende eigenschappen, waardoor het ontstekingsremmend en kalmerend werkt. Samen zorgen deze twee ingrediënten ervoor dat extreem droge ogen snel tot rust komen en langdurig gehydrateerd en gekalmeerd blijven.

Net zoals alle oogdruppels van Similasan zijn ook de Droge Ogen Extra Comfort Oogdruppels eenvoudig aan te brengen, 3 maanden houdbaar na opening en veilig om te gebruiken in combinatie met contactlenzen. Bekijk hier alle verkooppunten van Similasan of bestel je oogdruppels eenvoudig via onze eigen webshop!

Last van rode ogen

Heb je geen last van droge ogen, maar van rode ogen? Ook daar kunnen verschillende oorzaken voor zijn. De meest voorkomende: een vuiltje in je oog. Ja, zoiets eenvoudigs. Misschien waait er een klein vliegje je oog in of stuift er zand uit de berm op wanneer je naar je werk fietst en kom je met rode, branderige en jeukende ogen aan op kantoor. Je ogen gaan namelijk tranen om het vuil zo snel mogelijk uit je oog te verdrijven, maar lukt dat niet, dan raken ze al gauw behoorlijk geïrriteerd.

De oplossing ligt natuurlijk voor de hand: dat vliegje of vuiltje moet je oog uit! Vaak lukt dit vanzelf wel na een tijdje, door alle tranen die je rode ogen produceren. Of je spoelt je ogen zelf even schoon met wat water. Desondanks kan het nog wel een tijdje duren voordat je ogen gekalmeerd zijn. Heb je regelmatig last van rode en geïrriteerde ogen door stof, vuil of zand? Dan kan het dus handig zijn om altijd een flesje Similasan Rode Ogen Oogdruppels achter de hand te houden. Deze oogdruppels helpen je ogen sneller te kalmeren, zodat je gauw weer fris uit je ogen kijkt en je je dagelijkse bezigheden kunt hervatten!

Waar nog meer te koop?

Verkrijgbaar o.a. bij:

Eikenprocessierups en dennenprocessierups

Rode ogen door processierupsen

Wanneer je buiten fietst, wandelt of rent is er nog een andere risicofactor om rekening mee te houden als je rode ogen wilt voorkomen: de brandharen van processierupsen. Vooral in het voorjaar en in de zomer loop je kans op jeukende, branderige en tranende rode ogen als reactie op deze brandharen, die processierupsen afschieten wanneer ze zich bedreigd voelen. De wind voert ze tot wel 100 meter verderop mee en ze zijn te klein om met het blote oog te zien, maar ze kunnen behoorlijk wat irritatie opleveren wanneer ze op je huid, in je mond en in je ogen terechtkomen!

Ga je in je ogen wrijven om de jeuk tegen te gaan, dan maak je het probleem alleen maar erger: al wrijvende verspreid je de brandharen alsmaar verder en duw je ze bovendien dieper je ogen in. Je kunt daarom beter direct wat Rode Ogen Oogdruppels van Similasan in je ogen druppelen, zodat je ogen weer tot rust komen. Deze oogdruppels bevatten de geneeskrachtige kruiden Euphrasia officinalis (ogentroost) en Viola Tricolor (driekleurige viool), die je klachten snel en effectief verlichten. Ze zorgen ervoor dat je ogen kalmeren en dat de irritatie afneemt. Met een flesje Similasan Rode Ogen Oogdruppels op zak kun je dus met een gerust hart de natuur induiken!

Rode ogen door verkoudheid of griep

Ook als je verkouden of grieperig bent bieden de Rode Ogen Oogdruppels van Similasan uitkomst. Je voelt je immers al beroerd genoeg als je koorts hebt, rillerig bent en continu moet niesen of hoesten. Daar kun je geen rode en geïrriteerde ogen bij gebruiken! Gebruik Similasan Rode Ogen Oogdruppels om je ogen te kalmeren en zo in ieder geval een deel van je klachten te verlichten.

Rode ogen

Heb je last van één oog, dat opgezwollen is, rood kleurt en traant? Dan heb je waarschijnlijk een rood oog. Zo’n rood oog kan ontstaan door een virus of bacterie die tot diep in je oog doordringt. Als gevolg daarvan zetten de bloedvaatjes in je oog uit, raakt je oog opgezwollen en produceert het meer traanvocht.

Het ziet er misschien akelig uit, maar een rood oog is in de meeste gevallen hartstikke onschuldig en gaat vanzelf over. Dat betekent echter niet dat je je klachten niet kunt verlichten! Speciaal voor rode ogen ontwikkelde Similasan de Reinigende Oogdoekjes Nr. 1. Deze doekjes werken ontsmettend, stillen de jeuk en kalmeren je ogen. Ze bevatten een zeer milde dosis kamille, die zelfs veilig is voor baby’s en jonge kinderen. Ideaal, want vooral zij hebben regelmatig last van geïrriteerde ogen! Maak hun aan elkaar gekleefde oogjes na het slapen schoon met een oogdoekje van Similasan en ze kijken weer heerlijk fris uit hun oogjes.

Gerstekorrel

Een andere oogklacht die onschuldig is en vanzelf over gaat, maar desondanks veel irritatie op kan leveren, is een gerstekorrel. Een klein maar vaak toch behoorlijk pijnlijk bultje op de rand van het ooglid. Raakt een talgklier op het ooglid of het haarzakje van een wimper ontstoken, dan kan er zo’n bultje – ook wel puistje of strontje genoemd – ontstaan. Sommige gerstekorrels zijn zo klein dat je ze nauwelijks voelt zitten, maar andere leveren je behoorlijk geïrriteerde rode ogen op.

Voor die gevallen zijn er de Similasan Gerstekorrel Oogdruppels. Deze oogdruppels kalmeren je ogen en zorgen direct voor verlichting. De gerstekorrel verdwijnt er niet sneller door, maar jij kunt wel een heel stuk comfortabeler afwachten tot dat vanzelf gebeurt! Je vindt de Gerstekorrel Oogdruppels – net zoals alle andere oogproducten van Similasan – bij talloze offline én online verkooppunten. Een compleet overzicht vind je hier!

Last van hooikoorts ogen

Wie begint te niezen zodra de bloemen gaan bloeien, last krijgt van jeukende en tranende ogen bij de eerste felle zonnestralen en de bui al voelt hangen zodra de temperaturen beginnen te stijgen, lijdt waarschijnlijk aan hooikoorts. En wie lijdt aan hooikoorts, heeft last van zogenaamde ‘hooikoorts ogen’. Veelal jeukende, branderige en tranende of juist droge ogen als gevolg van een allergische reactie op pollen – het stuifmeel dat diverse planten en bloemen in het voorjaar verspreiden om zichzelf voort te planten.

Heb je last van je ogen door hooikoorts, dan ben je allergisch voor dit stuifmeel. Zodra het in contact komt met je ogen, neus of mond zwellen je slijmvliezen op en krijg je last van jeuk, een branderig gevoel en irritatie. Natuurlijk kun je je best doen om zoveel mogelijk te voorkomen dat je in contact komt met de pollen waarvoor je allergisch bent, maar helemaal klachtenvrij het pollenseizoen doorkomen is met hooikoorts praktisch onmogelijk.

Gelukkig zijn er de Hooikoorts Oogdruppels van Similasan, die je allergie ogen direct kalmeren. Ze hydrateren, verfrissen en bieden verlichting bij hooikoorts klachten – of jij nu last hebt van droge of juist tranende ogen, van een branderig gevoel of alleen jeuk. Bovendien zijn deze oogdruppels ook effectief bij andere allergieën zoals die voor huisstofmijt, honden en katten of cosmetica. Weet je dat je in contact kunt komen met een bepaalde stof die bij jou een allergische reactie opwekt? Zorg dan dat je altijd een flesje Similasan Hooikoorts Oogdruppels bij je hebt! Even druppelen en je kunt weer opgelucht ademhalen.

Waar nog meer te koop?
hooikoorts oogdruppels

Verkrijgbaar o.a. bij:

Computer ogen oogdruppels

Verkrijgbaar o.a. bij:

Last van vermoeide ogen

Droge of juist tranende, brandende of prikkende, jeukende en anderszins geïrriteerde ogen – in sommige gevallen noemen we ze vooral ‘vermoeide ogen’. Ogen die moe zijn van het harde werken en als gevolg daarvan geïrriteerd raken. Veel computergebruikers hebben er regelmatig last van, omdat zij voor hun werk vaak langdurig gefocust zijn op een beeldscherm. Tijdens deze werkzaamheden knipperen ze slechts zo’n 5 keer per minuut met hun ogen, terwijl ze dat normaal gesproken 20 keer per minuut doen. Je begrijpt vast dat dit hun ogen niet ten goede komt!

Werk je vaak achter een computer of laptop, kijk je veel televisie of ben je verslaafd aan je smartphone, dan heb ook jij vast wel eens last van vermoeide ogen. We noemen ze niet voor niets ‘computer ogen’: zo’n 50% van de computergebruikers ervaart regelmatig klachten zoals droge, branderige en jeukende ogen. Doordat je tijdens het staren naar een beeldscherm zo weinig met je ogen knippert raken je ogen onvoldoende bevochtigd en drogen ze uit. Het gevolg? Droge, branderige en jeukende ogen. Als reactie op het uitdrogen van je ogen kunnen je traanklieren extra veel traanvocht gaan produceren, van lagere kwaliteit. Hierdoor gaan je ogen tranen, maar raken ze alsnog onvoldoende gehydrateerd.

De enige échte oplossing is minder lang naar je beeldscherm staren, maar dat is nu eenmaal niet altijd haalbaar. Bovendien kunnen vermoeide ogen ook ontstaan tijdens bijvoorbeeld een lange autorit, omdat je daarbij continu gefocust moet blijven op de weg. Om de paar minuten je aandacht ergens anders op richten is echter geen veilig plan!

Toch zul je je ogen moeten ondersteunen wanneer je regelmatig last hebt van vermoeide ogen. Zeker wanneer je je werk goed uit moet kunnen voeren of wanneer je zicht wazig wordt terwijl je autorijdt. Speciaal daarvoor ontwikkelde Similasan Computer Ogen Oogdruppels. Deze oogdruppels geven je ogen de verfrissende oppepper waar ze zo enorm naar snakken. Ze hydrateren je ogen, kalmeren ze en zorgen ervoor dat je zicht helder blijft. Even druppelen en je kunt weer door! Al blijft het natuurlijk altijd belangrijk om je ogen zo nu en dan ook de nodige rust te geven door écht even een wandeling te maken en je ergens anders op te richten dan een beeldscherm of de snelweg.

Gebruik je liever een spray dan oogdruppels, dan kun je ook nog kiezen voor de Similasan Computer Ogen 2in1-spray. Deze spray stabiliseert en herstelt de natuurlijke beschermlaag van je ogen, waardoor je tot wel 4 uur verzachting ervaart. Je brengt de spray eenvoudig aan op gesloten ogen, ook wanneer je contactlenzen en zelfs make-up draagt. Ideaal dus voor onderweg!

Waar nog meer te koop?

Last van je ogen?

Kortom: heb je last van je ogen? Similasan is je redder in nood. Je vindt de oogdruppels, -sprays en -doekjes van Similasan bij Albert Heijn, Kruidvat, Etos of een van de vele andere verkooppunten – zowel bij jou in de buurt als online. Elk flesje oogdruppels is 3 maanden houdbaar en kan al gebruikt worden vanaf 2 jaar. Ook in combinatie met contactlenzen en zonder je zicht te belemmeren. Dé oplossing dus voor wie regelmatig last heeft van droge ogen, rode ogen, hooikoorts ogen, vermoeide ogen of andere oogklachten. En twijfel je over welk oogproduct het beste past bij jouw oogklachten? Check dan onze Oogklachtenwijzer: daarin vind je voor elke oogklacht de juiste oplossing.

© 2021 Similasan. All rights reserved. | Disclaimer